Magische droogbloeiers
De knolcyclaam (Cyclamen hederifolium) kun je als droge knol in de vensterbank of op de tuintafel laten ontspruiten. De frêle bloemen uit de droge knol zien komen, is al bijna net zo magisch als de decembermaand zelf.
Ruwe bolsters
Het uiterlijk van de knolcyclaam (Cyclamen hederifolium) doet mij wat denken aan de truffel, die met zijn aardse tinten en grillige huid heel wat overeenkomsten heeft met deze knol. Juist dat grillige vind ik zo mooi. Een tafel of schaal heeft eigenlijk niets meer nodig dan één of twee van deze ruwe bolsters. Zeker als de fragiele bloemen beginnen te ontspruiten. Het contrast van het levendige lilapaars met de droge knol is zo’n bijzonder gezicht! Krijg je visite? Enthousiaste reacties gegarandeerd!
Dubbel plezier
Om de knol tot bloeien te brengen, moet je hem dagelijks benevelen met een plantenspuit. Hoeveel bloemen er uit de knol komen, is een verrassing, maar met een beetje geluk zijn het er wel twintig! Je hebt er maanden plezier van. En eenmaal uitgebloeid, hoef je de knol niet weg te gooien: plant ze in de tuin, dan heb je er volgend najaar en winter opnieuw plezier van.
Andere droogbloeiers
Droogbloeiers zijn bollen of knollen die hun kracht en voeding uit de bol of knol halen. Water hebben ze in principe niet nodig, al hebben ze dus wel wat vocht nodig om tot actie over te gaan. Vond je de knolcyclaam een succes? Probeer dan zeker ook eens andere droogbloeiers zoals de herfsttijloos (Colchicum), saffraankrokus (Crocus Sativus) en Amaryllis. Die laatste is mooi groot en kun je goed ophangen aan een touw. Bij tuincentra liggen ze op dit moment ook gehuld in een witte, gekleurde of glitterlaag van was.
Kristel blogt over tuinieren
Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.