Lidsteng

beeld vtwonen Beeld

Is de lidsteng een zuurstofplantje?

De lidsteng, Hippurus vulgaris, is een waterplant die soms tot de oeverplanten (die graag in ondiep water staan) en soms tot de zuurstofplanten gerekend worden. Er is maar één soort in cultuur en dat is meteen ook de meest algemeen in de natuur voorkomende soort: Hippuris vulgaris, de lidsteng. Hij komt in heel Europa, Noord- en Midden-Azië en Noord-Amerika voor. Een merkwaardige plant die met zijn fijnbebladerde stengels een heel eind boven water uitkomt, maar het deel dat dan nog onder water zit, produceert daar zoveel zuurstof dat laatstgenoemde indeling heel goed te verdedigen is.

Lees verder onder de advertentie

Hoe groeit de lidsteng?

De lidsteng vormt stengels die uit de kruipende wortelstokken onder water opschieten. In het Duits heet de plant ‘Tannenwedel’ en iedere stengel met zijn naar alle kanten uitstekende blaadjes (boven water worden het naaldvormpjes en ze groeien in kransen) heeft inderdaad wel iets van een sparretje. De plant bloeit, maar doet dat heel onopvallend in de bladoksels met groene bloempjes (in de zomer). De onopvallende bloempjes zijn toch heel bijzonder: eerst ontwikkelt zich de stempel en als die verwelkt de meeldraad. De bestuiving gebeurt door de wind. Er zijn ook planten met alleen vrouwelijke bloemen, dan ontstaan geen meeldraden. De plant wordt zelf 30 tot 50 cm hoog en kan in 10 tot 40 cm diep water groeien. De jonge scheuten kunnen gegeten worden en zijn vergelijkbaar met asperges.

Hoe kan ik de lidsteng onderhouden?

Lidsteng kan op sommige plekken enorm woekeren en wordt dan een echte plaag in de vijver als de wortels niet in een bak zijn opgesloten. Overigens is het een nog steeds niet opgehelderd raadsel waarom lidsteng in de ene vijver gaat woekeren en in de andere nauwelijks groeit. Behalve het (meestal) in toom houden, vraagt de plant nauwelijks aandacht.

Zelf een Lidsteng planten in de vijver, neem dan zeker eens een kijkje in het artikel vijverplanten planten voor handige tips. Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Houd hiervoor onze tuinblog in de gaten.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Hippuris vulgaris

Familie

lidsteng

Latijnse familie

vulgaris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Woekerneigingen intomen

Bemesting

Niet nodig

Winterhard

volkomen

Bodem

goede vijveraarde

Vochtigheid

vijverplant

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Beschrijving

tot 50 centimeter in 10-40 centimeter diep water

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groen

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

September