Leliehaantje
De lelie is een prachtige bloem waar veel mensen gek op zijn. Helaas is hij moeilijk in leven te houden door de vraatzucht van het leliehaantje. Het leliehaantje is een kever die zich, zoals de naam al zegt, graag bevindt op lelies. Vooral de larven van het insect kunnen ernstige schade toebrengen aan de bloemen, bladeren en zaaddozen. De beestjes vreten daar namelijk gaten in waardoor de lelies op den duur kapot gaan. De haantjes kunnen naast lelies ook op kievitsbloemen (Fritillaria) voorkomen.
Wat is een leliehaantje?
Het leliehaantje is een zeven millimeter grote kever met een felrode rug. De buik, kop en poten van het beestje zijn zwart. De felrode kleur maakt het leliehaantje goed zichtbaar op de lelies. Echter zodra de plant begint te schudden, laat hij zich vallen met de buik naar boven. Daardoor kun je nauwelijks nog vinden tussen de aarde. In de lente legt het leliehaantje de eerste larven op de leliebladeren. De larven van het leliehaantje zijn oranjerood van kleur en negen millimeter lang. De larven vreten de bloemen aan, verpoppen zich en vliegen uit. Daarna begint de cyclus weer opnieuw, waardoor dit beestje een vervelende plaag vormt. Het haantje is de gehele zomer aan te treffen van april tot augustus.
Leliehaantje voorkomen
Je kunt het beste voorkomen dat de haantjes eieren leggen op je lelies, want ze bestrijden is bijna onmogelijk. Leliehaantjes kan je voorkomen door de lelies te bespuiten. Het is belangrijk dat je de lelies bespuit wanneer ze nog maar vijftien centimeter hoog zijn. De producten zijn bij verschillende tuincentra te verkrijgen.
Leliehaantje bestrijden
Het leliehaantje is moeilijk te bestrijden. Je kunt eigenlijk alleen de larven en kevers met de hand verwijderen. Dit is erg lastig, omdat de kevers zich bij aanraking van de plant direct laten vallen en onvindbaar worden. De larven zijn echter het vraatzuchtigste, dus deze zijn belangrijker om te verwijderen. Verder is er helaas weinig tegen te doen. Natuurlijke vijanden hebben de haantjes niet, omdat ze niet lekker smaken.
Wanneer?
Als de lelies nog maar vijftien centimeter hoog zijn kun je ze bespuiten om te voorkomen dat de leliehaantjes er ooit eieren op leggen. Indien je hiermee te laat bent, kun je de larven en haantjes met de hand verwijderen. Dit kun je het best doen zodra je de eerste larve ontdekt. Dat kan al vroeg in het voorjaar het geval zijn.