Lavendel Munstead

beeld vtwonen Beeld

De ‘echte’ lavendel Lavandula angustifolia ‘Munstead’ is violet van kleur en heeft een gemiddelde lengte.

Lees verder onder de advertentie

Waar kun je lavendel voor gebruiken?

Net als andere soorten lavendel is de Lavandula angustifolia ‘Munstead’ al een aantal jaren erg trendy. Daar zijn een aantal redenen voor. Lavendel geurt verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders. Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. Daarnaast heeft dit welriekende struikje decoratieve, groengrijze bladeren die het behoudt gedurende de winter. Het is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje. Vaak wordt lavendel in kruidentuinen aangeplant omdat de meeste kruiden er niet zo mooi uitzien. Echte lavendel heeft verschillende medicinale eigenschappen. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress.

Hoe groot wordt lavendel?

De oorsprong van de lavendel is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk. Lavendel wordt maximaal een halve meter hoog en is vooral in jonge toestand sterk behaard. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit van lavendel. De naam Lavandula komt van het woord lavare, dat in het Latijn ‘wassen’ betekent. De Romeinen, en de Grieken trouwens ook, gebruikten lavendel als badkruid, zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking.

Wanneer bloeit Lavandula angustifolia ‘Munstead’?

Angustifolia betekent smalbladig. De blaadjes van Lavandula angustifolia zijn eerst grijzig, maar worden steeds groener. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli. Hoe meer echte lavendel in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de Lavandula angustifolia ‘Munstead’ onderhouden?

Lavendel is geschikt voor droge, maar humusrijke grond.Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon. ’s Winters is stagnerend vocht in de bodem slecht voor de plant. In strenge winters kan de lavendel bevriezen, maar dat is geen probleem. Na een snoeibeurt in het voorjaar loopt hij gewoon weer uit. Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel. Een specifiek probleem van lavendel is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven. Snoei de aangetaste takjes ruim weg en verbrand de resten.

Wanneer snoei ik de lavendel?

Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zult u voor een nieuwe struik moeten zorgen. Echte lavendel kan goed tegen de zon. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien. Terugsnoeien na de vorst tot 10 centimeter is aanbevolen.

Naast de Lavandula angustifolia ‘Munstead’ zijn er nog veel meer soorten lavendel. Neem eens een kijkje in de plantenindex voor meer informatie.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Lavandula 'Munstead'

Cult

'Munstead'

Familie

lavendel

Latijnse familie

angustifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in voorjaar en verwijder uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Strooi jaarlijks kalk bij de lavendel.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudend

Vochtigheid

droog

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

tot maximaal 40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

violet

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September