Hartjes voor de kromme peer
De foto van de twee peren werd op Facebook gepost door Kromkommer: "Links een supermarktpeer, rechts een peer die niet in het schap belandt omdat deze niet 'de ideale maten' heeft. Zou jij de rechtse kopen als hij wel in het schap lag?". Dat er ruim 350 hartjes als antwoord op volgden tegenover 4 negatieve smileys, zegt vooral wat over het actieve front dat zich achter de zogenoemde 'Krommunity' schaart. Toch is de gemiddelde consument best bereid om afwijkend gevormde groenten te kopen, weet oprichter van Kromkommer Chantal Engelen: "Het probleem ligt bij de absurd strenge eisen die supermarkten aan telers opleggen. Een klein plekje, wat anders van vorm, te groot of te klein: allemaal redenen om het net zo lekkere groente en fruit af te keuren."
7000 kilo courgettes
Twee weken geleden stond Kromkommer nog op de Dam met 7000 kilo kromme courgettes. Een Limburgse teler kon ze niet verkopen omdat ze vanwege hun uiterlijk niet geaccepteerd werden. Kromkommer deelde ze uit aan voorbijgangers, anders had de teler ze op het land ondergeploegd. Begin augustus besteedde Kromkommer op Facebook veel aandacht aan de zes miljoen snacktomaatjes die gratis op te halen waren in Someren. Na weken van extreme hitte en droogte bleken ze gerimpeld en niet meer mooi, niet meer goed genoeg voor de supermarkt. Maar wel lekker! Dat de droogte de oorzaak was, bleek bij veel mensen wat los te maken, want de Facebook-berichten van Kromkommer werden in hun zesjarige bestaan nog nooit zo massaal gedeeld.
Draag een steentje bij
Gelukkig is er een bestemming voor een klein deel van het afgekeurde lekkers. Een gedeelte gaat naar de Voedselbank, Albert Heijn heeft de Buitenbeentjes met haar afwijkende 'looks' en Kromkommer maakt er al jarenlang soepen van. Maar hun doel is nog niet bereikt: dat ook het minder mooie groente en fruit 'gewoon' terug de schapen in keert. "Vraag daarom in de lokale supermarkt naar kromme groenten. Zonder vraag komt er geen aanbod", aldus Chantal.
Terug naar lokaal
Nog beter is om een eigen fruitboom in je tuin neer te zetten. En niet alleen een fruitboom, maar ook een moestuin(bak) waarin je je eigen groenten, kruiden en bessen opkweekt. Het lokaal opkweken van voedsel is beter voor het milieu en zorgt ervoor dat we ons weer bewust worden van hoe groente en fruit er nu eigenlijk echt uitziet. In de steden zijn al veel initiatieven om collectief voedsel op te kweken. En de wachtlijsten voor volkstuinen zijn langer dan ooit. Het gaat de goede kant op!
Kristel blogt over tuinieren
Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi's van snijbloemen uit eigen tuin.
Foto: Kromkommer