WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleur in je tuin in het najaar: met deze planten lukt het

Waar je tuin er in de zomer waarschijnlijk prachtig en kleurrijk bijligt, is dat in het najaar vaak niet het geval. Verdorde bladeren op de grond, die ooit zo prachtige bloemen hangen er treurig bij en er is nauwelijks kleur te vinden. Maar dat hoeft dus niet! Met deze planten geef jij je tuin in het najaar ook een vrolijk aanzicht.

vtwonen tuin special 1 2020 | kruidenrek zwart hout gevuld met kruidenplanten

Herfstaster

Een prachtige paarse plant die de kou van de winter overleeft: de herfstaster. Hij bloeit in het najaar als andere planten allang zijn uitgebloeid. Perfect om kleur in de najaarstuin te brengen: de bloemen zijn paars en dat blijft lang zo.

Geranium

Je hoeft er niet per se achter te zitten als je ouder bent, ze zijn erg leuk voor kleur in de herfsttuin: geraniums. Ze bloeien van lichtblauw tot lila met wit in het midden. Als je gaat voor de geraniumsoort Gerwat weet je zeker dat je er lang van kunt genieten. Hij bloeit goed en vol tot eind november.

Lampenpoetsersgras

Lampenpoetsersgras heeft lange platte bladschijven en een langwerpige, ronde bloei. Hij groeit in pluimvorm en die hangende haren zijn hét kenmerk van deze plant. Vroeger werd hij gebruikt als ragebol voor de glazen kap van olielampen, vandaar de naam lampenpoetsersgras. Inmiddels zetten mensen ‘m neer voor de sier. Hij groeit het hele jaar door, maar in de herfst verkleurt het blad. Heel mooi!

LEES OOK
Alles over lampenpoetsersgras

Zilverkaars

Dit is een echte herfstplant: de zilverkaars. De bloei gaat pas eind september van start. De bloem van de zilverkaars is wit en dat is natuurlijk prachtig bij de afwisseling met alle paarse en blauwe planten die we al gehad hebben. Je kunt ‘m het beste op een koele plek zetten en de grond licht vochtig houden; hij kan slecht tegen droogte.

IJzerhard

IJzerhard ken je misschien beter onder de naam Verbena. Hij bloeit tot ver in de herfst met prachtige paarse bloemen op lange stelen. Tip van ons: als ‘ie uitgebloeid is, kun je een aantal stelen afknippen en in een vaas zetten. Ze drogen mooi op en zo heb je droogbloemen uit eigen tuin.

Leliegras

Hij bloeit pas aan het begin van de herfst én hij blijft de hele winter groen: leliegras. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit officieel geen gras maar een bodembedekker, met mooie paarse bladeren.

LEES OOK
De 10 populairste tuinplanten

Skimmia

Deze gezellige, rode bloemtrosjes vind je nu ook veel in boeketten bij de bloemist. Slimmia is een typische herfstplant: in de herfst geeft hij mooie rode trosjes en in de zomer komen die uit. Je hebt hier dus ook in de winter plezier van.

nog meer: tuinieren