Kiwi Issai of minikiwi

beeld vtwonen Beeld

Verschil tussen kiwi en minikiwi

Actinidia arguta ‘Issai’ is een minikiwi. Dit betreft niet de lengte van de plant, maar de grootte van de kiwi’s. Het is een zelfbestuivend ras, waardoor altijd vruchten ontstaan. In tegenstelling tot de gewone kiwi, worden de Actinidia arguta ‘Issai’ rijp aan de plant en kunnen ze vanaf september met schil en al worden gegeten.

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de Issai vandaan?

Actinidia arguta is onbehaard. Dat geldt voor de vruchten en het blad. Deze soort komt oorspronkelijk uit de koude streken van Rusland en China en is prima bestand tegen ons klimaat. Hij wordt daarom ook wel Siberische kiwi genoemd. Hoewel bij ons deze vrucht nog vrij onbekend is, wordt hij in op verschillende plaatsen gegeten. Er wordt zelfs wijn van gemaakt.

Wanneer groeit de minikiwi?

De kiwi staat natuurlijk bekend vanwege zijn vruchten. Het onaantrekkelijke uiterlijk vanwege de bruine beharing wordt gecompenseerd door zijn smaak. Dit zijn ‘vitamine-C-bommetjes’. Maar naast de vruchten heeft de kiwi ook sierwaarde. Er is prachtig blad met ook weer een mooie beharing die doorgaat tot op de bladsteel. Ook de talloze witte bloempjes in het voorjaar zijn mooi. De kiwi is een vrij wilde klimplant. In het begin steekt hij zijn energie in een snelle groei, pas later komen er veel vruchten. Oorspronkelijk heette de vrucht Chinese kruisbes, maar toen de Nieuw-Zeelanders de vruchten massaal gingen exporteren, werd de vrucht vernoemd naar hun nationale trots: de kiwi (vogel).

Hoe kan ik de kiwi planten?

Kiwi’s staan het best op een warme zonnige plaats. Snoei van de kiwi is goed om de groei af te remmen en meer vruchten te laten vormen. Daarnaast kan een goede vorm worden gekregen zodat de kiwi’s goed kunnen groeien en geoogst worden.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kan ik de minikiwi snoeien?

Snoei na de bloei in juni. Handige tips voor het snoeien is te vinden onder snoeien op onze site. Knip alle vruchtloze takken terug tot op twee bladeren. Bij de vruchtdragende takken zorg je ervoor dat er slechts vier bladeren na de laatste vrucht aan de tak blijven staan. Als de kiwi wordt geleid, dient de top verwijderd te worden ten gunste van de ontwikkeling van zijtakken. Snoei zeker niet in februari/maart. Dan begint de sapstroom goed op gang te komen en zou de plant kunnen doodbloeden. Ondersteun de takken goed, door ze bijvoorbeeld te binden aan leilatten.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Actinidia 'Issai'

Cult

'Issai'

Familie

onbehaarde kiwi

Latijnse familie

arguta

Onderhoud

Verzorging

Takken opbinden.

Snoeien

Snoei na de bloei.

Bemesting

Organische bemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

350

Maximaal

350

Beschrijving

3,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Lees verder onder de advertentie