tuinierenTuininspiratie

In de bres voor bijen

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Het gaat niet goed met de bij. En aangezien tuinders zonder een gezonde populatie geen vruchten en groenten kunnen produceren, kunnen we daar maar beter wat aan doen. Breda geeft het goede voorbeeld met een grootschalige, meerjarige bollenaanplant.

Voorjaarsbloeiende bij

In diverse wijken van Breda worden op dit moment voorjaarsbloeiende bollen aangeplant, zo'n 1.250 m2 in totaal. Twee weken geleden gaf de Bredase wethouder Paul de Beer in het Wilhelminapark het startschot voor de meerjarige bollenaanplant, door nectarrijke bollen in de vorm van een vliegende bij te planten: het logo van het Bredaas Bijenhouders Collectief.

Verbetering van biodiversiteit

Enkel bollen alleen is niet genoeg om de biodiversiteit te verbeteren, maar ze bieden wel nectar in de perioden waarin relatief weinig voedsel voor bijen beschikbaar is, van februari tot en met mei. In aanvulling hierop komt er ook een nieuwe beplanting langs singels en in woonwijken. Met een combinatie van ecologisch beheer, de herintroductie van vaste planten en het aanplanten van kruidenmengsels, wordt de biodiversiteit in de stad hopelijk verbeterd.

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je zelf doen?

Bollen planten! Oktober is bij uitstek de beste maand om de voorjaarsbloeiende exemplaren te planten. Kies daarbij voor de soorten die een hoge nectarproductie hebben, vaak vind je die onder de noemer verwilderingsbolletjes. In Breda is gekozen voor laagbloeiende soorten zoals krokus, sneeuwroem, botanische tulpen en sieruien. De bloeitijd van deze soorten is gespreid, van februari tot en met juni. Ook daarna wat betekenen voor de bij? Kies dan ook nectarrijke vaste planten voor je tuin.

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi's van snijbloemen uit eigen tuin.

Lees verder onder de advertentie