Houthakken

beeld vtwonen Beeld

Als je een openhaard of houtkachel hebt, dan kan het leuk zijn om zelf hout te hakken. Als je vers snoeihout hebt, dan kun je dat beter direct hakken. Wanneer het hout vers is gaat het hakken namelijk makkelijker. Je kunt het hout vervolgens voor de openhaard laten drogen.

Lees verder onder de advertentie

Wat heb ik nodig?

Wanneer je zelf hout wilt hakken, dan heb je de juiste uitrusting nodig. Hieronder staan een aantal artikelen die je hier goed bij kunt gebruiken. Met de juiste spullen kun je makkelijk en veilig houthakken.

Hakblok

Het is verstandig om tijdens het houthakken een hakblok te gebruiken. De werkhoogte wordt daardoor hoger, waardoor je rug minder belast wordt. Zorg dat je een hakblok hebt dat stevig staat. Als je een kettingzaag gebruikt kan je ook een speciaal kettingzaagblok gebruiken. Deze kan je op hoogte instellen.

Bijl

Je kunt het hout hakken met een hakbijl of een kettingzaag. Een bijl is zwaarder werk, maar wel milieuvriendelijker. Zorg dat de bijl goed scherp is, want alleen dan kan je er veilig mee werken.

Lees verder onder de advertentie

Kettingzaag

Je kunt het hout ook zagen met een kettingzaag. Als je veel hout moet hakken is dit een uitkomst. Je kunt kiezen voor een elektrische of een benzine zaag. Het voordeel van bezine is dat je geen snoer nodig hebt,maar deze is wel zwaarder dan een elektrische. Ook zijn er elektrische zagen met een accu, daar heb je dus ook geen snoer voor nodig. Het nadeel van een accu is dat hij moet worden opgeladen en dus niet heel lang achter elkaar werkt.

Takkenbijl

Een takkenbijl is handig om gevelde bomen uit te dunnen of er takken van te verwijderen.

Kloofbijl

Met een kloofbijl kan je het hout splijten. Met de achterkant van de bijl kan een wig in het hout worden geslagen waardoor het hakken makkelijker gaat.

Lees verder onder de advertentie

Kloofmachine

Je kunt ook een kloofmachine huren, daarmee maak je van grote stukken hout meer compacte blokken maken. Daarna kun je ze gemakkelijker vervoeren of er met een houtversnipperaar snippers van maken.

Bijlvijl

Bij het gebruik van een bijl is het belangrijk dat hij goed scherp is, zodat je er veilig mee kunt werken. Met een bijlvijl kan je de bijl af en toe slijpen om hem scherp te houden. Ook kan je hem gebruiken om ander gereedschap te vijlen.

Veiligheid

Tijdens het houthakken is veiligheid erg belangrijk. Bescherm jezelf tegen wegspattende houtsplinters door een veiligheidsbril te dragen. Draag daarnaast goede handschoenen voor extra grip en bij gebruik van een kettingzaag gehoorbeschermers.

Lees verder onder de advertentie

Waar te koop?

Om de juiste uitrusting voor houthakken aan te schaffen kan je bij de volgende winkels kijken.

Bron: Fotografie De Wiltfang (kloofbijl groot met 70cm hickory steel)

Lees verder onder de advertentie