Holpijp

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Ingrid Maasik
Beeld Shutterstock / Ingrid Maasik

Hoe ziet de Holpijp eruit?

Equisetum is een geslacht van droge grond, natte-oever- of moerasplanten waarvan diverse soorten ook in ons deel van Europa inheems zijn. Ze zien er heel merkwaardig, bijna voorhistorisch uit met hun ronde, holle groene stengels met vaak bruine ‘knopen’ (de verdikkingen tussen de ‘leden’ van de stengel. Die stengels zijn verder bladerloos. In feite nemen ze de functie van blad over en staan in hele bossen naast elkaar in het water. Zet er varens bij en je hebt een plaatje dat miljoenen jaren geleden gemaakt zou kunnen zijn.

Lees verder onder de advertentie

Is de Equisetum inheems?

De holpijp (Equisetum fluviatile) is een van die inheemse soorten. Dat betekent dat hij zich hier helemaal thuis voelt en zich met het grootste gemak uitbreidt. De mooie lichtgroene holle stengels met de opvallend roodbruine ‘knopen’ vormen al snel hele bossen. Wie goed kijkt, ziet al gauw dat de planten wel erg veel op de bekende paardenstaarten lijken die als onkruid bijna niet uitroeibaar zijn, en dat klopt. Het is directe familie. Het zijn dan ook geen bloeiende planten, maar planten die, net als varens, sporen vormen en zich zo vermeerderen. De plant staat graag in tot 20 cm diep water en kan 30-150 cm hoog worden. Zon en lichte schaduw zijn even acceptabel.

Hoe kan ik de Holpijp snoeien?

Alle soorten Equisetum zijn behoorlijke woekeraars. Daarom worden ze liefst in een aan alle zijden gesloten bak in het water gezet. Dan kost het de zoekende wortelstok waar de stengels uit opschieten tenminste nog enige moeite om verder in de vijver door te dringen. Maar als je hem niet tijdig kortwiekt, zal hij dat na enige tijd toch gaan doen. Het onderhoud bestaat vooral uit het in toom houden van de woekerende wortelstokken. Knip deze af in het voorjaar. Zorg er verder voor dat de wortelstok niet uitdroogt. Holpijp wordt bijvoorbeeld gebruikt in een zwemvijver.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan!

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

niet van toepassing

Latijnse naam

Equisetum fluviatile

Familie

holpijp

Latijnse familie

fluviatile

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Wortelstok inperken.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

goede vijvergrond

Vochtigheid

groot, waterplant

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon of lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

150

Beschrijving

30-150 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

n.v.t.

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari