tuinierenTuininspiratie

Hoe exotisch is Nederland?

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Met het opwarmen van de aardbol wordt de tuin geleidelijk een tikje exotischer. Eucalyptus, banaan, kiwi, vijg en goji-bessen; als je de juiste soorten neemt, kunnen ze onze winters doorstaan en geven ze zelfs lekkere vruchten. De vraag is alleen: wat kan wel en wat kan niet in onze koude kikkerlandje?

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Vraag de kweker

Niet alleen het klimaat wordt zachter, kwekers zijn ook inventiever geworden in het vinden van nieuwe soorten. Het feit dat kwekers vandaag de dag kunnen netwerken over de hele wereld, levert interessante vondsten op. Zo ligt het verspreidingsgebied van een exotische plantenfamilie vaak in verschillende klimaatzones en dus zijn er ook soorten die wél barre omstandigheden gewend zijn, omdat ze bijvoorbeeld uit besneeuwde toppen van de Himalaya komen. Zo schreef ik laatst al over Eucalyptus glaucescens en sneeuweucalyptus (Eucalyptus lacrimans), die beide afkomstig zijn uit de koudste plaatsen van Australië en Tasmanië. Ze kunnen wel tussen de min 19 C en min 22 C verdragen.

5 exoten voor de Hollandse tuin

  1. Vijg Ficus carica 'Brown Turkey'

  2. Eucalyptus glaucescens of sneeuweucalyptus (Eucalyptus lacrimans)

  3. Passiebloem Passiflora 'Avalanche'

  4. Zelfbestuivende kiwi Actinidia deliciosa 'Jenny'

  5. Zeepnotenboom (Sapindus mukorossi)

Lees verder onder de advertentie

Een groot assortiment exotisch winterhard vind je bij Andrew Garden.

beeld vtwonen

Klimaatzones

Maar hoe weet je nu of een plant bestand is tegen onze winters? Veel kwekers geven dit aan met een cijfer, dat de klimaatzone aangeeft. In Nederland tuinieren we in een gematigd klimaat, wat veelal aangeduid wordt met klimaatzone 7 (zie kaartje). Dit is handig om te weten, maar gebruik het niet als uitgangspunt bij de aanschaf van exoten. In Nederland zelf zijn lokaal al grote verschillen, en zelfs in je tuin kunnen grote verschillen in temperatuur zijn. Voor een warme muur van het huis, die ook nog op het zuiden gericht is, kan het zomaar een aantal graden warmer zijn dan in een open veld op de noordkant. Die eerste plek zal dan ook geschikter zijn dan de laatstgenoemde.

Lees verder onder de advertentie

Kijk naar zijn roots

En dan zijn we er nog niet. Drainage is een heel belangrijke als het om exoten in de Hollandse tuin gaat. Vaak is namelijk niet de temperatuur funest voor de plant, maar het teveel aan vocht waarin de wortels in onze winters mee te maken krijgen. Zandgrond is vaak prima, maar natte klei is geen goede bodem voor een exoot. Kijk daarom altijd naar waar de plant vandaar komt. Dan kun je zien of deze bij je tuin past.

Bron beeld: Mooiwatplantendoen.nl | Kaart: http://garden-design-courses.co.uk

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi's van snijbloemen uit eigen tuin.