WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het moet weer gebeuren: tips voor bladruimen in de tuin

Het is weer de tijd van de vallende blaadjes. En daarmee van het bladruimen in de tuin. Want soms lijkt het alsof alle bladeren precies in jouw tuin terechtkomen. Om te voorkomen dat alles uiteindelijk in een dooie boel verandert, haal je het meeste bladafval dus weg. Maar is dat wel altijd nodig? En als het echt moet, hoe doe je het dan het snelst?

Buit herfstbladeren

Is bladruimen altijd nodig?

In sommige tuinen kan het opruimen van bladeren een hele klus zijn. Dan is het wel zo fijn om te weten of bladruimen altijd nodig is. Misschien voor sommigen minder goed nieuws, maar in veel gevallen is bladruimen wel degelijk nodig. 

Onderhoudsvrije tuin

Zelfs mensen met een onderhoudsvrije tuin moeten eraan geloven. Naast dat alle bladeren uiteindelijk voor een behoorlijke bende zorgen, kun je ook meer last krijgen van ongedierte en onkruid tussen betegeling. Door de dikke laag bladeren ontstaat een voedingsbodem tussen de voegen en hier profiteren allerlei beestjes en plantjes van.

LEES OOK
Hoera, onkruid! (zo erg is het namelijk niet)

Veel beplanting

Voor mensen met veel beplanting in de tuin is er beter nieuws. Daar is het namelijk niet altijd nodig om de bladeren weg te halen. Met name de bladeren die onder planten en struiken zijn gevallen. Bladeren zijn namelijk natuurlijke voeding voor de planten. Zonde als dat in de groenbak zou verdwijnen. Daarnaast zorgen bladeren voor een soort extra beschermlaag tijdens de winter en kunnen zo zorgen dat planten de vorst overleven.

Het is daarentegen wel belangrijk om de bladeren weg te halen bij groenblijvende plantsoorten en bepaalde bodembedekkers. Deze kunnen anders onvoldoende licht en lucht krijgen tijdens de wintermaanden. Dat zullen de planten je niet in dank afnemen, want door verstikking kunnen ze uiteindelijk het loodje leggen.  

Bladruimen in een tuin met gazon

Ditzelfde geldt voor mensen met een grasveld in de tuin. Ook hier moeten de bladeren vanaf worden gehaald. Bladafval is niet goed voor het gras omdat het ervoor kan zorgen dat het stikt. Ook kan het gazon onvoldoende licht krijgen, waardoor de kans bestaat dat het gaat rotten. Als het blad te lang op het gras ligt, kan er een soort laag in het gras vormen met bruine en gele plekken. Dit wordt ook wel viltlaag genoemd: een laag van opgehoopt organisch afval.

LEES OOK
Kleur in je tuin in het najaar: met deze planten lukt het

Hoe ruim je bladeren snel op?

Voor bladruimen zijn veel verschillende technieken. Zo is iedereen wel bekend met de lawaaiige bladzuigers en -blazers. Een stuk stiller pak je het aan met de Gardena bladverzamelaar. Met de borstels pakt-ie alle bladeren en plantenresten op en deponeert ze meteen in een handige opvangbak. Ideaal! En dat je niet meer hoeft te bukken, is een fijne bijkomstigheid.

Ouderwets met een upgrade

Als je het op de ouderwetse manier wilt doen – bladruimen met een hark – maak het jezelf dan net iets makkelijker door een zeil of laken te gebruiken. Leg deze op een bladvrije ondergrond en verzamel hier alle bladeren op die je bij elkaar harkt. Zo kun je aan het eind de punten van het zeil of laken bij elkaar pakken en de boel makkelijk weggooien. Om het laken of zeil op z’n plek te laten liggen, kun je stenen of andere zware voorwerpen op de hoeken leggen. 

LEES OOK
Dit zijn de mooiste bossen voor een herfstwandeling

In een baan

Deze methode werkt vooral goed bij bladeren die niet al te nat zijn. Gebruik een sneeuwschep of een groot stuk karton om de bladeren als het ware op een snelle manier een kant op te bezemen. Maak dus geen scheppende beweging, maar een bezemende. Werk in stroken en vervolgens kun je de bij elkaar verzamelde bladeren makkelijk oppakken en weggooien. 

nog meer: tuinieren