Gestekelde acanthus

beeld vtwonen Beeld

Is de Gestekelde acanthus geschikt als borderplant?

De gestekelde acanthus Acanthus spinosus komt uit het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied. Hier komt hij minder vaak voor dan de zachte acanthus, maar voor de liefhebber is dit een fraaie borderplant. Dat komt omdat deze soort opvallend gestekeld blad heeft dat tot de middennerf is gedeeld. De stekels zijn nogal zacht. Men vermoedt dat deze soort model heeft gestaan voor de motieven op de Griekse zuilen. In juli bloeit de gestekelde acanthus met een witte bloemkroon en paars schutblad. Zijn bloemstengels bereiken een hoogte van ruim een meter.

Lees verder onder de advertentie

Is de Acanthus spinosus een vaste plant?

De soorten Acanthus die in Nederland en België in cultuur zijn, zijn forse vaste planten. Er behoren echter ook kleine struiken tot dit geslacht. De grote geveerde bladeren zijn meestal donkergroen. Ze werden door de oude Grieken al graag op de zuilen van hun tempels afgebeeld. Bij sommige soorten zijn de bladeren stekelig getand. Vrijwel al het blad is wortelstandig (komt direct uit de grond). De fraaie bloemen verschijnen aan 25 tot 200 cm hoge stengels, afhankelijk van de soort en de standplaats. De bloeiwijze is een cilindrische aar. De eigenlijke bloemen zijn wit, lila, roze en soms geel van kleur. De meeste sierwaarde ontleent de plant aan het veelal stekelig getande schutblad bij de bloemen, dat vaak paarsachtig (maar soms ook groen) gekleurd is. De planten bloeien in de periode (juni)-juli-augustus. De verschillende soorten komen uit Zuid-Europa, Azië en Afrika.

Wat voor bodem is geschikt voor de Gestekelde acanthus?

De planten ontwikkelen zich goed op zonnige en licht beschaduwde plaatsen. De grond moet tijdens de groei- en bloeiperiode over voldoende vocht beschikken. Water geven is dus belangrijk. ’s Winters wordt last ondervonden van te veel of stagnerend water. Daarom moet de grond goed gedraineerd zijn. Geef de planten in het voorjaar een goede basisbemesting. Een licht winterdek is absoluut noodzakelijk. De gestekelde acanthus is de sterkste soort en daarom het best te gebruiken in ons klimaat. Toch is het verstandig om ook de voet van deze plant ’s winters af te dekken met bladeren of stro. Knip de plant pas in het voorjaar terug, omdat de bloeiwijzen tijdens de winter nog decoratief zijn.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Acanthus spinosus

Familie

gestekelde acanthus

Latijnse familie

spinosus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Voorjaar terugsnoeien.

Bemesting

Basisbemesting in voorjaar.

Winterhard

matig tot redelijk

Bodem

goed doorlatend

Vochtigheid

s winters vooral niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volop zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

150

Beschrijving

100-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit, schutblad paars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Lees verder onder de advertentie