Gegarandeerd groen: (styling)tips voor kunstplanten buiten

Muurverf in kleur Periwinkle van Bauwerk Color (). Gevlochten mand met blauwe vlakken (). Kleine kunstplanten in pot, grote kunstplanten en -boompjes, groene metalen ton met deksel, houten kruk met metalen onderstel (). Messing gieter (). Oude terracotta bloempotten, witte seringen () Messing plantenspuit (). Groene glazen flesvaas () Beeld vtwonen 2017-08 | fotografie Sjoerd Eickmans | styling Danielle Verheul
Beeld vtwonen 2017-08 | fotografie Sjoerd Eickmans | styling Danielle Verheul

Wel de lusten, niet de lasten. Kunstplanten voor buiten hoef je niet te snoeien, verpotten of water te geven. Ze zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk en geven de tuin het hele jaar door een groene en natuurlijke look. Maar niet elke kunstplant is geschikt voor buiten. We helpen je op weg.

Lees verder onder de advertentie

Hele jaar door groen in de tuin

Je bent er misschien fel op tegen als je groene vingers hebt en groot tuinliefhebber bent, maar eerlijk is eerlijk: kunstplanten zijn duurzaam, makkelijk en soms niet van echte planten te onderscheiden. Ideaal voor die ene plek in de tuin met zó weinig zonlicht, dat geen enkele plant het overleeft. Of onder de overkapping, waar je de planten vaak vergeet water te geven. Bovendien zorgen kunstplanten ervoor dat de tuin ook in de herfst en winter gezellig is aangekleed.

Nadelen van kunstplanten buiten

Weet wel dat er ook nadelen aan kunstplanten voor buiten kleven. De tuin mag dan wel helemaal hufterproof zijn, je moet rekening houden met de volgende punten:

 • Kunstplanten zijn van plastic en de productie van plastic is niet bepaald milieuvriendelijk.
 • Kunstplanten worden snel ontmaskerd als je ze aanraakt.
 • Echte planten zorgen letterlijk voor levendigheid in de tuin, kunstplanten niet. Insecten, wormen en de geur van bloeiende bloemen ontbreken.
 • Heb je wateroverlast in de tuin? Echte planten nemen water op en helpen mee aan een watervriendelijke tuin. Kunstplanten helaas niet.
Lees verder onder de advertentie

Meer over de voor- en nadelen van kunstplanten lees je hier.

Uv-bestendige kunstplanten

Houd er rekening mee dat niet elke ‘reguliere’ kunstplant naar buiten kan. Veel (goedkopere) nepplanten die voor binnen bedoeld zijn, zijn niet geschikt voor alle weersomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat ze hun kleur behouden en niet beschadigd raken, is het raadzaam om kunstplanten te kopen die speciaal zijn ontworpen voor buiten en bestand zijn tegen uv-straling, regen en wind.

Een kanttekening hierbij is dat kunstplanten speciaal voor buiten een stuk duurder zijn. Een slimme oplossing is om reguliere neppers te bewerken met een uv-bestendige spray. Hiermee creëer je een beschermingslaag die verbleking en verkleuring door de zon tegengaat.

Lees verder onder de advertentie

Stylingtips

Kunstplanten zijn dus nep en van plastic. Misschien niet bepaald de look-and-feel die je in gedachten had voor de tuin of buitenplek. Met een paar slimme stylingtrucs zorg je voor het allermooiste resultaat.

 • Bang dat kunstplanten er te nep uitzien? Kies voor kwaliteit. Duurdere nepplanten lijken vaak veel echter.
 • Combineer de neppers met echte planten en graaf ze in de aarde, zodat ze blenden in het geheel.
 • Varieer in hoogte en zet de kunstplanten op verschillende niveaus, bijvoorbeeld op een tafel of op de grond.
 • Droom je van een tropische tuin met bananenplanten, palmen en bloeiende strelitzia’s? Helaas doen deze planten het niet zo goed in ons klimaat, waardoor je ze in de winter naar binnen moet sjouwen. Een kunstpalm kun je gewoon buiten laten staan.
 • Een kunsthaag is prachtig om een schutting, loungehoek of schuur mee te pimpen.
 • Houd je van kleur? Met een paar kunstbloemen zoals rozen, orchideeën en gerbera’s heb je het hele jaar door kleur in de tuin of op het balkon.
 • Het leuke aan kunstplanten is dat alles kan, ook in de winter. Met paars pluimgras, een metallic gouden palm en kleurrijke kunstbloemen maak je van je buitenplek een blikvanger met design allure.

Kunstplanten shoppen...

Lees verder onder de advertentie