Elfenbloem Frohnleiten

beeld vtwonen Beeld

De elfenbloem Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’ verschilt nauwelijks van de soort. Waarschijnlijk blijft hij wel iets compacter. De gele bloemen bepalen in hoge mate de sierwaarde.

Lees verder onder de advertentie

Is Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’ een bodembedekker?

Deze elfenbloem komt voort uit een kruising tussen een soort uit Algerije en een uit Noord-Iran. Het is een zeer goede bodembedekker die een extra goede uitstraling krijgt met bijvoorbeeld blauwbloeiende Pulmonaria in de buurt.

Is Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’ wintergroen?

De Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’ is een wintergroene soort waarvan de nieuwe bladeren in het voorjaar bronskleurig zijn. De tot twee centimeter grote bloemen zijn opvallend geel van kleur en steken goed boven het blad uit. De groeihoogte is 30-35 centimeter.

Kan ik Epimedium x perralchicum in de schaduw planten?

Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei.

Lees verder onder de advertentie

De geneeskracht van de elfenbloem

De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren.

Diverse bedrijven bieden Epimedium-extracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’ onderhoud

De Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’ groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart.

Lees verder onder de advertentie

Meer informatie over elfenbloemen kunt u vinden in de plantenindex.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Epimedium 'Frohnleiten'

Cult

'Frohnleiten'

Familie

elfenbloem

Latijnse familie

perralchicum (x)

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Bij droog zomerweer water geven.

Snoeien

Evt. bloeiende stengels afsnijden in voorjaar.

Bemesting

In voorjaar

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

heel lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

35

Beschrijving

30-35 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei