Een palletbank maken: dit is dé stap-voor-stap gids

Tegels Solostone Hercules Grey uit de vtwonen buitentegelcollectie by Douglas & Jones: vtwonen.nl. Kleur op de muur – Rijst 0601-G43Y: Histor Lampionnen: vtwonen.nl.Stoel: vtwonen.nl. Schaal zilver: Household Hardware. Olijfbomen: De Italiaanse Oase Potten ø80 cm: Elho Ladder: vtwonen.nl. Hangers madumad. Pallets: privébezit. Matraskussen en kussens: vtwonen.nl. Krukjes: Household Hardware Bijzettafel: vtwonen.nl. Servies: Household Hardware Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 9, aflevering 6 | styling Marianne Luning |  fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 9, aflevering 6 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom

Ben je op zoek naar de perfecte loungebank voor de tuin, het balkon of het dakterras? Met deze gids maak je eenvoudig zelf een palletbank: of je nu een tweepersoonsbank voor het balkon of een loungeset voor acht personen wilt maken. Je hebt alleen wat handigheid en de juiste materialen nodig.

Lees verder onder de advertentie

Waarom zou je zelf een palletbank maken?

Je kunt een palletbank natuurlijk bij een bouwmarkt kopen, maar er zelf één maken is veel leuker. Het is een stuk duurzamer én betaalbaar, want je hebt er weinig materialen voor nodig. Heb je een klein balkon? Als je zelf een palletbank maakt kun je de bank precies op maat maken. Het handige aan pallets is dat je er van alles mee kunt. Gebruik de pallets in z’n geheel of haal ze uit elkaar en gebruik de losse elementen. Zo maak je eenvoudig een palletbank op maat in de vorm van een hoekbank, een bank met leuningen of zelfs een hele loungeset van pallets.

Waar haal je pallets voor een palletbank vandaan?

Pallets vind je vaak bij het grofvuil, tweedehandssites of de bouwmarkt. Loop eens een rondje door de wijk: wedden dat je zo een paar pallets verzameld hebt voor een goede loungebank? Pallets van gebruikt hout geven de bank meer karakter door de gebruikssporen. Daarnaast is pallethout ontzettend sterk en makkelijk te bewerken. Schuur de planken op of gooi er een mooie laklaag overheen. Te veel werk? Gebruik dan nieuwe pallets van de bouwmarkt, die hoef je vaak niet meer te schuren.

Voor een extra stevige palletbank gebruik je pallets van goede kwaliteit. Officiële europallets zijn bij uitstek de beste pallets voor een buitenbank. Deze pallets moeten voldoen aan de eisen van de European Pallet Association. Ze hebben een afmeting van 80×120 cm en kunnen ongeveer 1500 kilo dragen. Daarnaast zijn deze pallets altijd ecologisch verantwoord behandeld. Goed voor het milieu én de palletbank.

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag: een palletbank maken

Deze items heb je nodig voor 1 palletbank:

Alle benodigdheden in huis? Volg onderstaande stappen om de palletbank te maken.

Lees verder onder de advertentie
  1. Plaats de eerste pallet op de grond met de vlakke kant naar beneden.
  2. Leg de tweede pallet bovenop de eerste met de vlakke kant omhoog.
  3. Bevestig de twee pallets aan elkaar door in iedere hoek een paar spaanplaatschroeven van 20 cm lang te boren.
  4. De derde pallet is de rugleuning. Die bevestig je verticaal tegen de twee opgestapelde pallets aan. De vlakke kant is de kant waar je tegenaan leunt.
  5. Optioneel: Wil je een makkelijk verplaatsbare loungebank? Bevestig aan de onderkant vier wieltjes.
  6. Schuur waar nodig de palletbank op en geef ‘m een lik verf of beits de bank met een mooie lak.
  7. Style de palletbank af met loungekussens. Gebruik hiervoor speciale palletkussens of tuinkussens met de afmetingen die passen bij de palletbank.

Tip: boor schroeven van 20 cm in de dikke blokken van de pallet en in het dunnere hout schroeven van 5 cm.

Palletbank maken met schuine leuning

Wil je graag een schuine leuning voor de palletbank? Herhaal dan stap 1 t/m 3. Pak vervolgens een derde pallet en zaag daar de onderste twee houten planken vanaf. Je houdt dan een stuk pallet van drie lange planken over met aan de onderkant drie korte plankjes die een hoek van 90 graden vormen. Schuif dit stuk in de twee aan elkaar bevestigde pallets en schroef het vast. Zaag uit het overgebleven stuk pallet twee korte plankjes van ongeveer 90 cm. Die bevestig je van boven naar beneden aan de achterkant van de pallet en de bovenkant van de rugleuning. Vervolg stap 5 t/m 7.

Lees verder onder de advertentie

Tip: plaats voordat je de rugleuning bevestigt, de pallet alvast tegen de muur aan. Zo verschuift de boel een stuk minder snel.

Zet je de palletbank in de tuin en heb je genoeg ruimte voor een bijpassende salontafel? Schroef twee pallets op elkaar en bevestig er vier zwenkwieltjes onder. Et voilà, de loungeset is compleet!

Heb je de smaak te pakken? Geef de buitenruimte dan een make-over in een paar budgetvriendelijke stappen.

Lees verder onder de advertentie

Style de palletbank met kussens…

Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 9, aflevering 6 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom