WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Deze bloembollen kun je nu al planten om extra vroeg te genieten van kleur in de tuin

Wil je aanstaand voorjaar genieten van een extra kleurrijke tuin? Dan is het nu tijd om bloembollen te planten, want de eerste echte vorst heeft zich nog niet laten zien. Hier vind je de perfecte combinatie bloembollen om volgend jaar elke maand te genieten van kleur in de tuin. 

vtwonen special tuin 03 2021 | bloemen in de tuin

Soorten bloembollen

Je hebt twee soorten bloembollen: voorjaarsbloeiende en zomerbloeiende bollen. Om extra vroeg in het jaar van kleur te genieten, kan je vóór de eerste nachtvorst nog aan de slag met voorjaarsbloeiende bollen. Kies hierbij voor verschillende soorten voorjaarsbloeiers, om elke maand van het jaar te genieten van verschillende soorten bloemen. Zo hoef je niet te bang te zijn voor een kale tuin! 

LEES OOK
Kleur in je tuin in het najaar: met deze planten lukt het

Wanneer planten?

Die voorjaarsbloeiende bollen plant je in de tuin, voordat de eerste nachtvorst zich heeft voorgedaan. De beste periode daarvoor loopt van september tot december. Zolang er nog geen nachtvorst is geweest, kun je dus zelfs in december nog bloembollen planten. Vermijd in elk geval het planten van bloembollen tijdens een vorstperiode of met extreem natte grond, want dan is het risico dat de bloembollen bevriezen of wegrotten te groot. Zou zonde zijn! 

Wat planten?

Om al vroeg in het jaar te genieten van bloemen in de tuin, kan je verschillende soorten voorjaarsbollen planten. Zo groeien sneeuwklokjes en winterakonieten al in januari. In februari kun je vervolgens genieten van krokussen, opgevolgd door narcissen in maart. In april kun je genieten van extra veel kleur, want veel bollen komen dan tot bloei: tulpen, hyacinten, fritillarias en blauwe druifjes worden dan aan het rijtje toegevoegd. In mei komen daar de Alliumsoorten bij. 

In juni zijn de meeste voorjaarsbollen waarschijnlijk uitgebloeid, maar dan zijn de vaste planten juist in bloei. Met de juiste combinatie kan je dus het hele jaar door genieten van een groene én kleurrijke tuin.

Waar bloembollen planten? 

Bloembollen kun je zowel in de volle grond als in een pot zetten. Als je de bloembollen in een pot wilt zetten, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Zo moet de pot minimaal drie keer de hoogte hebben van de bloembol, en dus diep genoeg zijn. Daarnaast moet water altijd weg kunnen lopen. Een drainage is dus handig, anders heb je in no time rotte bloembollen.

LEES OOK
Planten in de winter: deze bloeien in de tuin of op het balkon

Hoe bloembollen planten?

Bollen planten is eigenlijk heel simpel. Helemaal als je gebruikmaakt van een speciale bollenplanter, is dit klusje zo geklaard. Zorg dat je de grond goed omploegt en losmaakt, voordat je de bollen plant. Graaf een gat met de bollenplanter, of met een simpel schepje. Plaats hierin de bloembol met de bolle kant naar beneden, en de punt omhoog. Gooi er vervolgens aarde op en druk de boel een beetje aan. 

Om te bepalen hoe diep de bollen geplant moeten worden, en welke afstand tussen de bollen moet zitten, kan je een handig ezelsbruggetje gebruiken. Houd voor de plantafstand altijd drie keer de breedte van de bol aan. Idem dito voor de diepte: ongeveer drie keer de bolgrootte. Bollen van vijf centimeter plant je dus vijftien centimeter diep en met vijftien centimeter afstand van elkaar. 

En nu? 

Om voorjaarsbollen aan te sporen tot wortelgroei, geef je ze direct na het planten al wat water. Hoe eerder de wortels gevormd worden, hoe beter de bollen beschermd zijn tegen kou en sneeuw. Als je bollen in bloempotten plant, hebben deze vaak extra water nodig. Deze kunnen ze namelijk niet uit de volle grond opzuigen. Sneeuw is verder geen issue voor voorjaarsbollen. Sterker nog: de sneeuw isoleert de bollen, waardoor ze extra worden beschermd. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken!

LEES OOK
Dit doe je met uitgebloeide bloembollen

nog meer: tuinieren