De veldboeketten van Judith Slagter

beeld vtwonen Beeld

Het blijft een wonderlijk gevoel als ik het werk van creatieve bloemisten als Sarah Dikker en Marieke Nolsen op Instagram voorbij zie komen. Per toeval liep ik zo ook tegen de veldboeketten van Judith Slagter aan. Niet te versmaden, zo mooi zijn ze. Stuk voor stuk zijn het kleine kunstwerken die iedereen wel in zijn woonkamer zou willen hebben. En dat kan: door goed te kijken, Judiths tips op te volgen en moois uit eigen tuin met bloemen van de bloemist te combineren.

Lees verder onder de advertentie

Perfect in balans

Soms verbaas ik me over het feit dat zo’n fantastische bloemstylist (of eigenlijk bloemist en stylist) als Judith nog maar zo weinig naam heeft. Het was de eerste keer dat ik haar blog bezocht en nog nooit had ik over haar gelezen (laat staan geschreven), terwijl ik toch al wat jaren meedraai in de branche. Judith’s boeketten zijn een lust voor het oog. Speels, frivool, luchtig, deinend vol niveauverschillen en perfect in balans. Met kleuren in pastellen, apricot-tinten en soms een uitschieter naar okergeel of matrood. Ook de vormen van de bloemen wisselen elkaar af. Van lange aren tot bollen, sprieten en tulpachtigen. In één boeket vind je het allemaal terug.

5 tips voor het schikken van een veldboeket

Op haar blog geeft Judith slimme tips, waarvan ik er zomaar een paar mag delen:

  1. Er is genoeg te vinden aan boeketten op Instagram of neem een kijkje op Judith’s Pinterest borden. Sla deze foto’s op in je telefoon. Altijd fijn om weer eens terug te kijken hoe hij ongeveer in elkaar zat en wat voor soort bloemen er mooi in zo’n boeket passen.
  2. Een laag tafeltje, de salontafel of de eettafel: bepaal vooraf waar je je veldboeket wilt neerzetten en stem daar de soort vaas, maar ook de vorm, grootte en kleuren van de bloemen op af.
  3. Begin met het zoeken naar de allermooiste bloem uit de winkel (of tuin) en neem die als uitgangspunt. Ga vervolgens op zoek naar verschillende vormen. Een gerbera heeft ongeveer dezelfde vorm als een roos; een Delphinium maakt het dan weer heel anders. Zo ga je de bloemen af om een zo gevarieerd mogelijk boeket uit te zoeken. Laat je niet leiden door het idee dat kleuren moeten matchen. Bijna alle kleuren van bloemen passen bij elkaar en vaak worden verrassende combinaties het allermooist!
  4. Eenmaal thuis? Vul een kwart van de vaas met schoon water en eventueel wat plantenvoeding. Snijd de stelen schuin af met een scherp mes.
  5. Verwijder het meeste blad, want vaak leidt het groen af van de bloemen. Begin met de breedste bloem of tak. Deze fungeert als basis, hier kun je de andere bloemen tussen of tegenaan zetten. Steek de andere bloemen ertussen en zorg ervoor dat je verschillende lengtes houdt. Eindig met smalle, sprieterige bloemen zoals grassen en Nerine. Vaak komen deze het mooiste uit als je ze boven het boeket uit laat springen.
Lees verder onder de advertentie

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen Beeld

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron beeld: Judith Slagter

Lees verder onder de advertentie