WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De kick van wildplukken

Rozenbottels, hazelnoten, mierikswortel en parasolzwammen, het zijn allemaal lekkernijen die je op dit moment zomaar uit de natuur kunt plukken. Oftewel: oogsten zonder zaaien! Geen idee wat er allemaal bij jou in de buurt groeit? En wat er allemaal eetbaar is? Maak kennis met het wildplukken.

wildplukken

Het wildpluk kookboek

De eetbare natuur

Je bespaart jezelf de moeite van het opkweken, kunt plukken wanneer je maar wilt en het is nog leuk om te doen ook. Wildplukken gaat back to basic en sluit helemaal aan bij de trend dat we teruggaan naar puur voedsel. Van origine zijn we natuurlijk allemaal wildplukkers. Langs bermen, sloten, bosranden en in gemeenteperkjes, of het nu gaat om de vruchten van een plant of om het blad of de wortels onder de grond; je kunt het zo gek niet bedenken of er groeit wel iets eetbaars.

Tip: Op www.wildplukwijzer.nl vind je alle plukplekken bij jou in de buurt op kaart. Ook kun je hier zoeken op een bepaalde soort vrucht of plant en zien waar in de buurt je het kunt plukken. Hiervan is ook een app te downloaden.

Mag dat wel?

Officieel? Nee, maar vaak geldt er een gedoogbeleid. Zolang er geen hordes mensen aan het plukken zijn en je ook nog wat laat hangen voor de zaadvorming en nageslacht, mag je best wat meenemen.

Wat plukken we?

Van alles! In de categorie noten kun je op dit moment op pad voor walnoten, beukennootjes, hazelnoten en –lekker om te poffen – tamme kastanjes. Ook als je zelf jam wilt maken, heb je veel keus. Voor sommige vruchten ben je te laat, denk maar aan wilde bosbessen en bosaardbeien. Maar ook in het najaar hangt er genoeg fruit aan de struiken. Rozenbottels, duindoornbessen, wilde appels, meidoornbessen, bramen en vlierbessen beginnen nu te rijpen. Wees er dus snel bij. Van springbalsemien, die vaak langs bosranden groeit, kunnen de jonge bladeren en scheuten gekookt worden. Gele teunisbloemen doen het goed in salades, soepen en sauzen.

Voor de kenners

Wie wat meer moeite wilt doen, kan op zoek gaan naar mierikswortel en de eetbare wortels opgraven. Hij heeft het meest weg van een pittige radijs en is in geraspte vorm een smaakmaker in verschillende gerechten. In het najaar geoogst is de smaak op z’n scherpst. Eens wat anders op je bord dan champignons of oesterzwammen? In de bossen kun je speuren naar grote parasolzwammen, reuzenzwammen, rode koolzwammen en de roodbruine slanke amaniet. Let wel op dat je niet per ongeluk een lookalike plukt, want giftige exemplaren zijn er ook!

Koken met ‘wild’

Als ‘forest hunter’ weet Edwin Florès (foto) precies waar je moet zijn voor de smakelijkste (en veilige!) vondsten. In zijn Wildpluk Kookboek leer je hoe je kunt koken met de oogst en vind je recepten van o.a. Ron Blaauw en Bobby Rust. Zelf op pad met Edwin? Dat kan ook door een workshop bij hem te boeken.

Bron:

nog meer: tuinieren