De beste manieren om onkruid te verwijderen

beeld vtwonen Beeld Beeld via Pixabay
Beeld Beeld via Pixabay

De rottigste tuinklus is by far het verwijderen van onkruid. Leuker kunnen we het dan ook niet maken, wel makkelijker. We leggen je het verschil uit tussen schoffelen en wieden, in welke tijd van het jaar je in ieder geval aan de slag moet en hoe je het jezelf iets comfortabeler kunt maken. Pak je werkhandschoenen uit de kast en hup… aan de slag!

Lees verder onder de advertentie

Onkruid wieden

Er zijn twee manieren om onkruid te verwijderen: wieden en schoffelen. Wieden doe je met de hand en is een tijdrovende en inspannende klus, maar wel het meest effectief en efficiënt. Met wieden pak je het onkruid bij de kern aan en voorkom je de beschadiging van wortels van andere planten. De kans dat het onkruid terug groeit is bovendien kleiner, al win je de oorlog tegen het ongewenste groen nooit helemaal.

Voor wieden heb je naast geduld nog een aantal zaken nodig: met een tuinschepje, onkruidsteker, emmer en een kniematje kun je het onkruid te lijf gaan. Nog handiger voor het verwijderen is een handcultivator.

Handig gereedschap bij het onkruid wieden

Lees verder onder de advertentie

Een aantal tips voor het verwijderen van onkruid door te wieden:

  • Probeer het onkruid met wortel en al uit de grond te trekken. Zit de wortel wel heel diep, bijvoorbeeld bij paardenbloem of heermoes, steek dan een schepje of onkruidsteker vlak naast het onkruid diep in de grond en maak lichte, wiebelende bewegingen. Daarna kun je het onkruid uit de grond trekken. Bij hardnekkig onkruid is de eerder genoemde handcultivator het meest handig en effectief.
  • Gooi het onkruid op z’n kop in een emmer en let op dat je eventueel zaad niet verder verspreidt.
  • Onkruid mag niet in de composthoop, maar moet worden weggegooid in de groencontainer.

LEES OOK
Tips voor veel soorten onkruid herkennen en bestrijden

Lees verder onder de advertentie

Onkruid verwijderen door schoffelen

Iets minder intensief, maar nog steeds niet ieders hobby, is onkruid verwijderen door te schoffelen. Je werkt met een schoffel met een steel en daardoor hoef je niet te bukken en kun je bij plekken komen waar je met de hand minder goed bij kunt. Door te schoffelen verstoor je wel meer de bodem en daardoor andere planten en lange wortels bereik je bijna niet.

Een ander verschil met onkruid wieden is dat je met een schoffel het onkruid afsnijdt in plaats van er uittrekt. Hierdoor zal het onkruid snel weer terugkomen en kan het kruid zichzelf soms zelfs vermeerderen omdat er kleine stukjes in de grond blijven zitten. Zo ben je eigenlijk nog verder van huis.

Een paardenbloem is een hardnekkige tuinbewoner. Beeld
Lees verder onder de advertentie

Beste tijd om onkruid weg te halen

De beste tijd om onkruid te verwijderen is het voorjaar, wanneer het een aantal dagen niet heeft geregend. Schoffelen en wieden lukt namelijk beter als de grond droog en zanderig is. Of je daarna de rest van het tuinseizoen kunt genieten van een onkruidvrije tuin is natuurlijk de vraag, maar je hebt in ieder geval een goed begin gemaakt. Als er dan toch weer wat onkruid bijkomt en je dit meteen weghaalt, dan heb je er op den duur minder werk aan.

Aan het einde van het tuinseizoen is het handig om nog een laatste ronde door te tuin te doen en het onkruid weg te halen. Veel onkruidsoorten blijven tijdens onze zachte winters gewoon staan en zo start je in het voorjaar met een ‘schone’ tuin.

Comfortabel onkruid verwijderen

Door met de hand te wieden ga je onkruid dus het meest effectief te lijf, maar dit betekent wel een behoorlijk tijdje op je knieën zitten en bukken. Dit kan ongemakkelijk aanvoelen of zelfs pijnlijk zijn op den duur. Pak er voor het gemak een kussen bij zodat je er goed voor kunt zitten of hierop kunt knielen. Er zijn ook handige krukjes op de markt die je op twee manieren kunt gebruiken: een zitplek en kniebankje ineen of een verrijdbare tuinkruk waarmee je zo langs de borders rolt. Met je favoriete muziek, luisterboek of podcast maak je de tuinklus ook iets beter te doen.

Lees verder onder de advertentie

Comfortabel onkruid verwijderen doe je zo

Bron: beeld via Pixabay en Unsplash