kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dakboerderij met superview

Tijdens het onkruid wieden uitkijken over het bruisende Manhattan. Hoe gaaf is dat!? Midden in het hippe stadsdeel Brooklyn vind je ’s werelds grootste dakmoestuin: Brooklyn Grange Rooftop Farm.

Serieuze opbrengst

Met ruim een hectare dakoppervlak is Brooklyn Grange ’s werelds grootste dakboerderij. De moestuin ligt verspreid over twee daken in stadsdeel Brooklyn. Jaarlijks produceren de daktuinen samen zo’n 22.000 kilo aan biologisch geteelde groenten. Ook heeft de Grange de grootste bijenstal van New York, die goed is voor zo’n zevenhonderd kilo aan honing. Zomaar voor de fun tuinieren gaat hier dus zeker niet op. De verse producten worden geleverd aan restaurants, cateraars en retailers in Brooklyn, Queens en Manhattan.

Yoga tussen de boerenkool

Op zoek naar een bijzondere locatie voor je trouwerij? Jawel, het kan op het dak van Brooklyn Grange! Al zal je daarvoor wel diep in je buidel moeten tasten. Staat er binnenkort een citytrip naar New York op je planning? Dan kun je maandagavond 26 september nog aansluiten voor een yogasessie op het dak. Of je nu gelooft in de heilzame werking van yoga of niet, een bijzondere ervaring gaat het zeker zijn. Daarnaast worden er workshops georganiseerd (imkeren en composteren bijvoorbeeld) en kun je deelnemen aan rondleidingen. Houd hiervoor de evenementenkalender in de gaten. Zomaar een bezoek brengen aan de daktuin kan ook, let wel op dat de tuin beperkte bezoektijden heeft.

dakboerderij

Move over Manhattan

Waar je het vroeger nog in Manhattan moest zoeken, verplaatst de jongere generatie zich langzaam naar de overkant van het water. Brooklyn mag je dan ook zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan New York. Met name Williamsburg, de wijk aan de East River is een plek voor de fijnere street art, koffiebarretjes en vintage winkeltjes. Het uitzicht vanaf Brooklyn richting de wolkenkrabbers van Manhattan is spectaculair, misschien nog wel interessanter dan het zicht vanaf the Empire State Building zelf. Alleen daarvoor moet je er al eens geweest zijn.

Daktuin in eigen land

Toegegeven, het is niet bij de deur. Een soortgelijk idee dichter bij huis ervaar je in Rotterdam. Bovenop het Schieblock van Rotterdam ligt DakAkker, een dakmoestuin van ruim achthonderd vierkante meter. Je moet het hier doen zonder het uitzicht op Manhattan, maar de view op de Rotterdamse skyline is ook niet mis!

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: www.brooklyngrangefarm.com

nog meer: tuinieren