WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Cortenstaal in de tuin gebruiken

Cortenstaal is onverwoestbaar en vraagt geen onderhoud en is daardoor mooi materiaal om te gebruiken in de tuin. Cortenstaal kan gebruikt worden als graskant of borderrand, als bloembak of bijvoorbeeld als buitenhaard. De roestbruine kleur van cortenstaal steekt ook mooi af bij het groen in de tuin. Maar wat zijn cortenstaal prijzen en waar moet je op letten bij het kopen ervan? Lees alles over cortenstaal in de tuin hier. 


cortenstaal tuin prijzen

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is metaal dat een dikke roestlaag krijgt buiten. De roestlaag wordt zo dicht, dat het onderliggende materiaal niet wegroest zoals bij gewoon staal. Van het materiaal worden veel producten gemaakt zoals cortenstaal plantenbakken, maar ook cortenstaal borderranden of buitenhaarden. Daarnaast wordt het gebruikt voor kunstwerken, bruggen, zeecontainers en zelf wolkenkrabbers. Je herkent cortenstaal aan de oranjebruine roestkleur. 

Cortenstaal in de tuin gebruiken

Cortenstaal past eigenlijk in elke tuin, van modern tot klassiek. Er zijn cortenstaal bakken met of zonder bodem. Voor plaatsing in de tuin kies je voor een exemplaar zonder bodem en voor het terras kies je er een met bodem. Cortenstalen plantenbakken worden meestal zonder roest geleverd en zijn dan nog donker van kleur. Tijdens het proces van roesten kleurt het materiaal langzaam naar oranjebruin. Tijdens dit proces kan de bak roestwater afgeven. Zet hem daarom niet direct op het terras, maar op een bedje van grind. Als de dichte roestlaag eenmaal op het cortenstaal zit, geeft het geen roestwater meer af. Het roesten duurt maximaal anderhalf jaar, afhankelijk van het weer en waar de bak staat. 

Cortenstaal kopen

De meeste tuincentra verkopen geen bakken van cortenstaal. Als je een keuze hebt gemaakt voor het ontwerp en de maat van de plantenbak of een ander product, kun je op internet diverse modellen vinden en bestellen. Er zijn best grote verschillen in prijzen tussen de verschillende leveranciers, dus goed zoeken naar de beste aanbieder loont! Er zijn ronde, vierkante of rechthoekige bakken in standaardmaten verkrijgbaar. Maar je kunt ook cortenstaal bakken of cortenstaal borderranden op maat laten maken in elke gewenste vorm of dikte. Een ontwerp op maat kost natuurlijk meer dan een standaard ontwerp. Plantenbakken en borderranden van cortenstaal zijn onder andere verkrijgbaar via Nubuiten. Ook kun je cortenstalen delen op maat laten maken door een gespecialiseerde hovenier.

Goedkoper alternatief voor cortenstaal?

Zelf cortenstaal op maat maken, kan alleen als je goed metaal kunt bewerken. Een duurzame goedkopere variant van het materiaal is er niet. Gewoon staal is vanzelfsprekend goedkoper, maar roest gemakkelijk weg. 

Cortenstaal bestellen voor in de tuin

nog meer: tuinieren