Clematis Rosy O’Grady

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Werner Spiess
Beeld Shutterstock / Werner Spiess

Eigenschappen van de clematis Rosy O Grady

Clematis ‘Rosy O’Grady’ is een roze bloeiende klimplant, die goed tot z’n recht komt op plaatsen die op het noorden en oosten gericht zijn. Bloeiende takken kunnen in bloemwerk worden gebruikt.

Lees verder onder de advertentie

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Is de clematis Rosy O Grady een schaduwplant?

Clematis ‘Rosy O’Grady’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Rosy O’Grady’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de clematis Rosy O Grady nodig?

Clematis ‘Rosy O’Grady’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Clematis ‘Rosy O’Grady’ worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de Clematis ‘Rosy O’Grady’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de clematis Rosy O Grady snoeien?

Bind de Clematis ‘Rosy O’Grady’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. ‘Rosy O’Grady’ kun je in juni tot 1 meter terugsnoeien. Meer over snoeien: Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

Word je graag op de hoogte gehouden van het aller laatste tuinnieuws, waaronder over de Clematis ‘Rosy O’Grady’? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Bestel de plant hier.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Clematis 'Rosy O'Grady'

Cult

'Rosy O'Grady'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

In juni terugsnoeien.

Bemesting

Organische bemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

iedere normale tuingrond met wat

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

kop in de zon, wortels in de schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Lees verder onder de advertentie