Braam

beeld vtwonen Beeld

De doornloze braam Rubus fruticosus ‘Thornless Evergreen’ groeit veel minder sterk dan de nog altijd meest bekende gestekelde ‘Himalaya’ en is daardoor veel beter geschikt voor kleine tuinen.

Lees verder onder de advertentie

Is ‘Thornless Evergreen’ een doornloze braam?

In Europa bestonden tot het begin van de vorige eeuw alleen maar gestekelde bramen. Maar in de Verenigde Staten werden toen al doornloze bramen gewonnen, die daarna ook in Europa steeds meer werden geïmporteerd en aangeplant. Het hier oudst bekende ras is ‘Thornless Evergreen’ dat weer uit de nog gestekelde ‘Oregon Evergreen’ voortkomt. ‘Thornless Evergreen’ groeit veel minder sterk dan de nog altijd meest bekende gestekelde ‘Himalaya’ en is daardoor veel beter geschikt voor kleine tuinen.

Wanneer zijn bramen rijp?

De vruchten rijpen van begin augustus tot eind september. Ze zijn wat groter dan van ‘Himalaya’, stevig en ze smaken goed. Bovendien is ‘Thornless Evergreen’ minder gevoelig voor stengelziekten en beter winterhard.

Welke doornloze bramen zijn er?

Er zijn inmiddels meer goede stekelloze rassen die hun waarde bewezen hebben. Een andere goede is ‘Thornfree’ die anders dan ‘Thornless Evergreen’ heel eenvoudig uit grondscheuten vermeerderd kan worden. Die zijn namelijk ook stekelloos en dat is bij ‘Thornless Evergreen’ niet het geval. Een nadeel van ‘Thornfree’ is dat de vruchten wat later (vanaf eind augustus) rijpen, waardoor ze in een koele herfst soms niet allemaal rijp kunnen worden. Maar ze smaken beter dan die van ‘Thornless Evergreen’. ‘Thornfree’ is echter weer gevoeliger voor stengelziekte.

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik Rubus ‘Thornless Evergreen’ planten?

Meestal worden doornloze bramen aan draden aangebonden gekweekt. Regel is dat ze op ca. 125 cm onderlinge afstand worden geplant, na het planten kort gesnoeid (tot op 30 cm) en de twijgen die dan groeien worden aangebonden (zo’n 6 à 7 per strekkende meter).

Wanneer kan ik de doornloze braam snoeien?

De planten worden daarna ieder jaar in de periode november tot maart gesnoeid. De afgedragen vruchttakken worden dan weggenomen, evenals gestekelde grondscheuten. Een doornloze braam snoeien? Lees meer bij bessen snoeien.

Hoe zorg ik voor een goede oogst?

‘Thornless Evergreen’ bloeit in de periode juli-augustus, de vruchten rijpen tot in september. Oogst geregeld rijpe vruchten. Zorg voor voldoende voeding en organisch materiaal in de bodem. Een mulchlaag boven de wortels is aan te bevelen. In het voorjaar een flinke hoeveelheid organische mest geven. Voorkom dat de grond bij de wortels uitdroogt. Een beschutte groeiplek voorkomt vorstschade, anders de jonge scheuten winterbescherming geven.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Rubus 'Thornless Evergreen'

Cult

'Thornless Evergreen'

Familie

braam

Latijnse familie

fruticosus

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte extra water geven.

Snoeien

In de winter snoeien.

Bemesting

In voorjaar plantenvoeding en mulchlaag. Najaar mulchen herhalen.

Winterhard

redelijk goed

Bodem

niet te zwaar

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte standplaats

Hoogte

Beschrijving

enkele meters indien geleid

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus