Amaryllis ‘Chico’

beeld vtwonen Beeld

Al jaren heb ik – net als bijna iedereen – iedere winter een amaryllis op pot in huis. Maar dit jaar wordt de klassieke rode Hippeastrum vergezeld van een Hippeastrum cybister amaryllis ‘Chico’ op glas.

Lees verder onder de advertentie

Een tijd geleden zag ik bij bloemenstal ’t Lievertje (in Amsterdam op de hoek van het Spui en de Kalverstraat) allemaal bijzondere amaryllisbollen. Ik herinnerde mij het amaryllisglas dat ik nog thuis had staan. Ik kocht een bol, 6 euro was–ie, duur maar ach, anders komt het er nooit van. Omdat ik geen cash had, wilde ik pinnen maar dat kon niet. ‘Nou hier neem mee, en breng dat geld later nog maar eens langs’, zei de bloemist terwijl hij een plastic tasje met de bol in mijn handen drukte. Een beetje beduusd van zoveel menselijk vertrouwen in het centrum van Amsterdam, fietste ik weg.

beeld vtwonen Beeld

Nu moet ik met het schaamrood op mijn kaken toegeven: ik ben nooit teruggegaan om te betalen. Thuis zette ik de bol namelijk op het glas en wekenlang gebeurde er niks, noppes, nada… Aha, dacht mijn wantrouwende geest – daarom hoefde ik niet meteen te betalen, het waren toch slechte bollen. Pff, waarschijnlijk kreeg de bloemist last van gewetenswroeging…

Lees verder onder de advertentie

Nouja. En nu ben ik degene met gewetenswroeging, want uiteindelijk kwam er toch een puntje groen uit de bol, de stengel groeide keisnel en sinds een paar dagen zit er een schitterende bloem aan. Dit weekend ga ik 6 euro naar ’t Lievertje brengen, echt.

beeld vtwonen Beeld

Pas later kwam mijn koppige ik erachter dat het ongeveer 8 weken duurt voordat een amaryllisbol gaat groeien.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Tekst Mila van de Wall