Alles over de rode kornoelje

beeld vtwonen Beeld

De rode kornoelje, Latijnse naam Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ is een heester die in het voorjaar bloeit, de bladeren verkleuren in de herfst, maar echt bijzonder zijn de rode takken in de winter. De naam Cornus betekent ‘hoorn’ en verwijst naar de vorm van de takken in de winter, de naam sanguinea betekent ‘bloed’ en verwijst naar de bloedrode kleur van de takken.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Welke kornoelje soorten zijn er?

Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken. De rode kornoelje staat bekend om zijn bloedrode takken (sanguine = bloed). Zij worden vaak gebruikt in plantsoenen vanwege hun onderhoudsarme karakter.

Hoe ziet de rode kornoelje eruit?

De rode kornoelje is een struik die bloeit in het voorjaar van mei tot juni met kleine witte bloemetjes, die niet heel opvallend zijn, maar wel aangenaam geuren. In de zomer zit de rode kornoelje vol met groen loof. De bladeren van de rode kornoelje zijn ei-vormig en kleuren geelgoud tot oranjerood in de herfst. Van augustus tot oktober worden er donkerpaarse bessen gevormd, deze zijn bitter en oneetbaar, ze zijn licht giftig. De vogels zijn dol op de bessen van de rode kornoelje. De winter is de meest bijzondere periode voor de rode kornoelje: als alle bladeren zijn gevallen, dan steken de rode twijgen nog uit de grond, wat vooral een mooi gezicht is met sneeuw. De takken zijn erg stevig en duurzaam. De rode kornoelje wordt maximaal drie meter hoog, met snoeien zal de plant iets minder hoog worden.

Lees verder onder de advertentie

Waar kun je de rode kornoelje planten?

De rode kornoelje past met zijn kleine tot gemiddelde omvang goed in de tuin. Een plek in de zon of halfschaduw is het beste voor de rode kornoelje. Een beetje een beschutte plek zal de plant beschermen tegen harde wind, zoals vaak ook aan de bosrand in de natuur het geval is.

Hoe moet je de Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ snoeien?

Snoei de rode kornoelje niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. De felrode kleuren zijn het best zichtbaar op het eenjarige hout. Daarom kun je aan het einde van de winter de twijgen sterk terugsnoeien, bij voorkeur tot op enkele ogen boven de grond. Een alternatief is elk voorjaar een derde deel van de oudste stammen weg te snoeien, wat iets vriendelijker voor de rode kornoelje struik is.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Cornus 'Winter Beauty'

Cult

Winter Beauty''

Familie

rode kornoelje

Latijnse familie

sanguinea

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei sterk vroeg in elk voorjaar.

Bemesting

Eventueel mulchen na snoei.

Winterhard

ja

Bodem

lichtzuur tot neutraal

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon voor mooi gekleurde stammen tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni