Sfeervolle zonwering: tips bij de aanschaf van een schaduwdoek

Bamboe ligbedden van Exotan, 201x132x70 cm (vtwonen.nl). Erboven een handgemaakte patchwork linnen banier van Chivasso, stofnummer CH3059, kleurnummers 022, 031, 060, 061, 072 (jab.de). Metalen bankje van Hay, 45x42x120 cm (hxdxb) mokken van Serax, emaillen bak van Hay, theepot van HKliving, gestreepte plaid en bruin gemêleerde plaid, allebei van Marco Polo (vtwonen.nl). Rode bijzettafel (urbannatureculture.com). Stof op ligbedden; rechts peachroze Fortezza van Designers Guild, 290 cm (b), links gestreept linnen Endless Summer van Barbara Osorio, 150 cm (b), per meter, linnen gestreept kussen van stof Tribal van Barbara Osorio, stof 150 cm (b), per meter, kussen met cirkels Zafora Ochre van William Yeoward (wva.nl). Linnen kussens (bungalow.dk). Kussens met kwasten, geruite kussenhoes van Madam Stoltz (deens.nl). Planten en potten privébezit. Beeld vtwonen 07-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 07-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Sjoerd Eickmans

Met een schaduwdoek creëer je een zonvrije, gezellige plek in de tuin of op het balkon. Bovendien is zo’n doek een echte blikvanger en geeft het meer privacy. Overweeg jij er een te kopen? Met deze tips helpen we je op weg.

Lees verder onder de advertentie

Schaduwdoek of parasol?

Wil je zon weren in de tuin, dan kies je meestal voor een parasol of schaduwdoek. Het grote voordeel van een schaduwdoek ten opzichte van een parasol is dat je geen ruimte opoffert vanwege de parasolvoet. Een schaduwdoek kun je het hele voorjaar en zomer laten hangen, dus daar heb je geen omkijken meer naar. In de winter vouw je het doek op en stop je ‘m in de schuur. Een parasol neemt daarentegen het hele jaar door ruimte in.

Voor- en nadelen

Andere voor- en nadelen van een schaduwdoek zijn:

Voordelen:

Lees verder onder de advertentie
 • Een verkoelende schaduwplek in de tuin of het balkon.
 • Het geeft een sfeervol en gezellig strandgevoel aan de tuin.
 • Het brengt verschillende elementen in de tuin samen en creëert knusse hoekjes.
 • Een schaduwdoek voorkomt inkijk van bovenaf en biedt een hoop privacy.
 • Schaduwdoeken zijn er in allerlei vormen en maten. In sommige gevallen kun je een schaduwdoek op maat laten maken.
 • Hang je het doek tegen de gevel van het huis, dan dient het meteen als zonnescherm.

Nadelen:

 • Als de zon draait, draait het doek niet mee. Een parasol kun je verplaatsen, maar een schaduwdoek niet (zo makkelijk).
 • Het ophangen van het doek is wel een klus. Je hebt een stevige basis nodig waaraan je de touwen van het doek kunt bevestigen. Vaak is dat de schuur of de gevel van het huis. Een paal in de grond werkt ook.
Lees verder onder de advertentie

Soorten schaduwdoeken: zo kies je de beste

Wil je het beste schaduwdoek vinden? Dan zijn dit de belangrijkste keuzes die je moet maken:

 • Rechthoek of driehoek

Het voordeel van een driehoekige vorm is dat hij slechts vast hoeft op drie bevestigingspunten. Dat maakt ‘m een stuk flexibeler en makkelijker te verplaatsen. Een rechthoekige schaduwdoek bedekt een grotere oppervlakte en zorgt voor meer schaduw.

Lees verder onder de advertentie
 • Waterdicht of waterdoorlatend

Onder een schaduwdoek met waterdicht materiaal zit je vanzelfsprekend droog. Ook blijft de warmte daaronder iets beter hangen, waardoor je ‘s avonds nog steeds behaaglijk beschut zit. Een waterdicht doek moet je schuin ophangen, zodat het regenwater kan weglopen. Een waterdoorlatend schaduwdoek laat niet alleen water door, maar ook wind, wat vooral erg fijn is op een snikhete zomerdag.

 • UV-bescherming
Lees verder onder de advertentie

Het voornaamste doel van een schaduwdoek is de zon tegenhouden. De meeste doeken beloven rond de 90% bescherming tegen schadelijke UV-straling te bieden, maar het ene doek biedt meer bescherming dan het andere. Let hier dus goed op bij de aanschaf.

 • HDPE of polyester

De meeste schaduwdoeken zijn gemaakt van HDPE of van polyester. HDPE is erg stevig materiaal dat makkelijk te reinigen, kleurvast en schimmelwerend is. De meeste schaduwdoeken van HDPE laten water en wind door. Polyester schaduwdoeken zijn meestal behandeld met een speciale coating waardoor ze water- en winddicht zijn. Polyester is gevoeliger voor weersinvloeden, dus berg dit schaduwdoek op als het stormt of heel hard regent.

Lees verder onder de advertentie
 • Harmonicadoek

Heb je een pergola of een ander frame in je tuin? Een harmonicadoek is de ideale oplossing als je geen permanent dak wilt, maar wel beschutting voor de zon. Een harmonicadoek is flexibel en kun je open en dichtschuiven via een rolsysteem.

 • De kleur
Lees verder onder de advertentie

Een schaduwdoek springt in het oog, dus het is aan te raden dat de kleur past bij de rest van de tuin. Lichtgrijs, antraciet, beige, taupe en wit zijn veelvoorkomende kleuren.

Zo meet je het schaduwdoek op

De juiste afmeting van een schaduwdoek bepaal je door de plek waar jij schaduw wilt creëren op te meten. Houd hierbij rekening met een spanmarge van 10% rondom het doek. Je moet de hoeken namelijk bevestigen met een koord, zodat het doek strak komt te hangen. Wil je een schaduwplek van 4x4 meter creëren? Neem dan een schaduwdoek van ongeveer 3,6 x 3,6 meter.

Tips voor de bevestiging

Gebruik een bevestigingsset van RVS, zodat het stevig blijft zitten en bestand is tegen regen. Een driehoekig doek bevestig je met drie strak gespannen koorden aan een schutting, gevel of paal in de grond. Een rechthoekig doek kun je op twee manieren bevestigen: met vier koorden aan de hoeken of in een frame (zoals een pergola) rondom vastgebonden met ogen. Die laatste manier zorgt voor een optimale zonwering.

Lees verder onder de advertentie

De kosten

Schaduwdoeken zijn er al voor een paar tientjes, maar dan heb je meestal een klein formaat doek gemaakt van polyester. Zoek je een doek gemaakt van kwalitatief goed HDPE met een formaat van minimaal 4 meter? Reken dan ongeveer op € 60 à € 70.

Shop schaduwdoeken