Comfortabel grillen: inspiratie voor het maken van een BBQ-tafel

vtwonen NL bbq Beeld Beeld fonQ
Beeld Beeld fonQ

Het zomerseizoen is begonnen als de barbecue weer aan kan en de straten naar houtskool ruiken. Wil jij tijdens lange, zwoele zomeravonden comfortabel grillen? Dan is een BBQ-tafel onmisbaar. Wij geven je inspiratie en tips zodat je zelf een BBQ-tafel kunt maken.

Lees verder onder de advertentie

Een functionele tafel

Fervent bbq’ers herkennen het vast wel: zodra de warme zomeravonden hun intrede doen, wordt de barbecue weer uit de schuur gerold. Bijzettafeltjes worden uitgeklapt en barbecuetools uit keukenkastjes getoverd. Maar na een tijdje grillen wordt het al gauw een rommeltje en weet je van gekkigheid niet meer waar je alle borden, het bestek en de vleestang moet neerleggen. Dé oplossing is dan een BBQ-tafel. Wie denkt dat zo’n tafel alleen in een luxe buitenkeuken past, heeft het mis. Met een beetje handigheid kun je zo’n tafel redelijk budgetproof zelf maken. Laat je inspireren door deze ideeën:

Keramische BBQ-tafel

Een keramische barbecue, oftewel een Kamado barbecue (zoals The Bastard en de Big Green Egg) leent zich perfect voor een BBQ-tafel. Een keramische barbecue is zwaar en verplaats je niet zo makkelijk. Dit los je op door een verrijdbaar onderstel. Maar in plaats daarvan kun je ook zelf een verrijdbare ombouw maken. De keramische barbecue is het uitgangspunt en daaromheen bouw je met houten planken een tafel.

Buitenkeuken

Heb je niet zo’n bakbeest van een barbecue, maar gebruik je liever een tafelmodel of kleine houtskoolbarbecue op pootjes? Ook dan is een tafel ideaal. Zo hoef je niet te bukken tijdens het grillen. En wanneer je klaar bent met barbecueën, gebruik je de tafel gewoon als buitenkeuken. Hoe je de perfecte buitenkeuken maakt, lees je hier. Of ga meteen zelf aan de slag met deze 3 DIY-buitenkeukens.

Lees verder onder de advertentie

BBQ-tafel met barretje

Bij barbecueën hoort borrelen en andersom. Combineer het beste van twee werelden door de BBQ-tafel te verlengen met een bartafel. Als het goed is, is de tafel al op stahoogte (barbecueën doe je meestal staand). Verleng de tafel een stukje, bijvoorbeeld in een hoekvorm en zet er twee barkrukken aan. Lange zomeravonden met zalige én gezellige barbecue gegarandeerd.

BBQ-tafel zelf maken? Zo pak je dat aan

Er zijn verschillende kant-en-klare BBQ-tafels te koop. Maar budgetvriendelijker en leuker is om een BBQ-tafel zelf te maken. Bouw je een tafelombouw rondom je huidige (keramische) barbecue, houd hier dan rekening mee:

  • Meet allereerst de barbecue zelf op. Deze afmetingen zijn namelijk het startpunt van je DIY-project.
  • Houd rekening met de hoogte van de tafel. Barbecueën doe je veelal staand.
  • De barbecue zelf moet verhoogd staan, vanwege de warmteafvoer. Houd de ruimte onder de barbecue dus vrij.
  • Gebruik hout dat tegen een stootje en verschillende weersomstandigheden kan zoals tuinhout, cederhout of houten vlonderplanken. Maar houd altijd rekening met vocht en geef het hout regelmatig een onderhoudsbeurt.
  • Bewerk het houten bovenblad met een coating, zodat je vet- en etensresten zonder problemen verwijdert. Een aanrechtblad van keramiek, beton of dekton werkt ook.
  • Monteer wieltjes onder de tafel als je ‘m 's winters graag droog in de schuur of onder een overkapping zet. Heb je daar geen plek voor? Overweeg beschermhoezen aan te schaffen, zodat je barbecue mooi blijft.
  • Weinig ruimte in de tuin? Maak een ombouw voor je barbecue met een inklapbaar tafeltje aan de zijkant.
  • Denk ook aan planken of lades onder de tafel. Hier berg je kookgerei, houtskool, aanmaakblokjes en andere tools op.
Lees verder onder de advertentie

BBQ klaar? Deze items maken een avondje grillen helemaal compleet.

Shop BBQ items...