Zwart toilet: een stijlvol alternatief voor de witte porseleinen troon

Spiegel Gorgeous vanaf € 436,- (pag. 88). Toiletwastafel Wide van marmer € 990,- (pag. 88).   M.m.v. vestingh.nl (muurkleur Terra Pink No.102, kleur van kolom Merlot Mania No. 123), zarahome.com (handdoek), vtwonen.nl (hanglamp Triangle van HKliving), thefinestore.com (ijzeren toiletpapierhouder van Fog Linen Work). Overig privébezit. Beeld vtwonen catalogus 10 | styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen catalogus 10 | styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans

Een toilet hoeft niet klinisch wit te zijn. Een zwart toilet is een echte eyecatcher. Wil je een zwart toilet kopen of overweeg je dit te doen? Lees meer over de voor- en nadelen van een zwart toilet en hoe je ’m combineert.

Lees verder onder de advertentie

Tijdloos en goed te combineren

Het toilet is misschien een kleine ruimte, maar dat wil niet zeggen dat je het stylen ervan achterwege moet laten. Sterker nog, juist in het toilet kun je je helemaal uitleven. Wil je het toilet een moderne of industriële uitstraling geven? Kies dan voor een zwart toilet. Een zwart toilet valt bij binnenkomst meteen op. Zwarte wc-potten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder klassieke en zwevende toiletten. Houd je van de kleur zwart in het toilet, maar vind je een zwarte wc-pot iets te veel van het goede? Om een zwart toilet te creëren hoef je natuurlijk niet per se een zwarte wc-pot aan te schaffen. Ga voor zwarte tegels in bijzondere vormen, zwarte (badkamer)accessoires zoals een zeeppompje en toiletrolhouder of een zwarte kraan. Zwart is tijdloos en veelzijdig en daardoor goed te combineren met vrijwel iedere kleur en stijl. Kies je hoogglans, dan creëer je een moderne of klassieke uitstraling. Het toevoegen van matte elementen zorgt juist voor een stoere touch.

Voor- en nadelen

Een zwart toilet is dus tijdloos en stijlvol. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van een zwart toilet in vergelijking met de standaard witte wc-pot? Een voordeel van zwarte kleding is dat het afkleedt. Dit geldt grappig genoeg ook bij een zwart toilet. De toiletpot lijkt minder groot, waardoor de ruimte eromheen groter oogt. Een ander voordeel van de kleur zwart is dat het erg rustig voor het oog is.

Voordelen van een zwart toilet

Naast het feit dat een zwarte wc de ruimte groter laat lijken heeft deze optie nog een aantal voordelen:

Lees verder onder de advertentie
  • Het ziet er ontzettend trendy uit.
  • Het is goed te combineren met vrijwel iedere kleur en stijl.
  • Vlekken zijn minder goed zichtbaar, waardoor het toilet schoner oogt.

Nadelen van een zwart toilet

Een zwart toilet kent ook wat aandachtspunten. De nadelen van een zwart toilet zijn:

  • De meeste toiletten zijn gemaakt van porselein. Porselein is standaard wit. Om het toilet zwart te maken wordt er een gekleurd laagje op het porselein aangebracht. Dit maakt zwart sanitair duurder dan wit sanitair.
  • Beschadigingen en diepe krassen vallen meer op bij een zwart toilet omdat de witte onderlaag dan zichtbaar is.
  • Stof en kalkaanslag vallen ook meer op dan bij een wit exemplaar.
Lees verder onder de advertentie
Kunststof spiegelkasten Handy Beauty in zwart, inclusief ledstrip met bewegingssensor, 60x10x80 cm (bxdxh) per stuk € 774,- (ook in breedtematen 90 cm en 120 cm en in wit, zand en grijs). Top solid waskommen Circle in zwart, 37x15 cm (Øxh) per stuk € 488,- (ook in grijs en in Marmer). Kunststof afdekblad in matzwart, 60 cm, per stuk € 145,-. Mat gelakte onderkasten Tidy in matzwart, 1 lade met handgreep, 60x40x20 cm (bxdxh) per stuk € 623,-. Spiegelkolomkast Handy Beauty Long in matzwart met 2 dubbelzijdige spiegeldeuren, 40x16x150 cm (bxdxh) € 762,- (ook in wit, zand en grijs). Top solid bad Endless in zwart, 160x73x57 cm (lxbxh), inhoud 200 liter € 4780,- (ook in grijs en in zand). Op de wand en vloer vtwonen tegels Composite Black Antracite, 60x60 cm, per m² € 65,-. M.m.v. vestingh.nl (kleur op de muur Night Sky No.101), zarahome.com (handdoek, geurkaars in glas), vtwonen.nl (rond juten vloerkleed Eternal van Ferm Living, wandlampen Cast Sconce van Menu, zwart kledingrek Dora van Ferm Living, kruk Bulb van vtwonen), nordal.eu (groen marmeren schaaltje), stories.com (tube crème, oorbellen), wonenmetlef.nl (bruine onderzetter Merge van Ferm Living). Overig privébezit. Beeld vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen | productie Tanja Saarberg
Beeld vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen | productie Tanja Saarberg

EEN ZWART TOILET IS TE COMBINEREN MET
IEDERE KLEUR EN STIJL

Zwart toilet schoonmaken

Als je een zwart toilet goed onderhoud blijft de wc-pot net zo mooi als een wit toilet. Net als iedere andere wc moet je een zwart toilet regelmatig reinigen. Met zorgvuldig onderhoud zorg je er bovendien voor dat kalk en aanslag geen schijn van kans maken. Gebruik bij het schoonmaken van een zwart toilet liever geen schoonmaakmiddelen op basis van azijnzuur, zoutzuur en chloor. Deze zijn te agressief en tasten de zwarte laag aan. Bij het reinigen van een matzwarte toiletpot moet je extra opletten. Gebruik geen agressieve middelen en laat schuursponsjes en schuurmiddelen in de kast liggen. Heb je last van kalk op een zwart toilet? Maak het toilet dan schoon met een mild schoonmaakmiddel en een zachte microvezeldoek. Kalk ontstaat door hard water en vormt zich op oppervlaktes die veel in contact komen met water, waaronder het toilet.

Lees verder onder de advertentie

Woon je in een gebied met hard water, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met kalkaanslag. Overweeg in dat geval om toch een witte pot aan te schaffen of installeer een waterontharder. Anders bestaat de kans dat je het toilet erg regelmatig moet ontkalken. Heb je last van hardnekkige vlekken? Een zeep op basis van citroenzuur doet wonderen!

Bevalt het zwarte toilet? Trek de zwarte kleur dan verder in huis door en kies naast een zwart toilet ook voor een stijlvolle zwarte badkamer.

Voor bij het toilet…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen catalogus 10 | styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 2: vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen | productie Tanja Saarberg