Zo geef je een nieuwbouwhuis sfeer en persoonlijkheid

Rozmeen viel als een blok voor het oude hennepkleed van Private 0204 dat ze kon overnemen van een styliste. Bank met afritsbare hoezen van Rofra. Plaid van By Molle. Marokkaanse poef van Marktplaats. In de antieke fotolijstjes met bladzilver zaten vroeger religieuze afbeeldingen. Rozmeen kocht ze in Frankrijk. Poster Helmut Newton. Op de bank een wit kussen gemaakt van Marokkaanse Beni Ouarain-kleden, gekocht bij The Souks. Roze-bruin kussen Marktplaats. Een oude transportkar is nu salontafel. Erop een schaal van thefinds-jewelry.com. Antiek Zweeds paardje. Staande lamp bol.com.  Beeld

Dat een nieuwbouwhuis saai is en geen sfeer heeft, is echt een misvatting. Met een paar ingrepen en stylingtips maak je van elke nieuwbouwwoning een pareltje. Met als resultaat het beste van 2 werelden: een huis zonder gebreken én een interieur dat warm en helemaal jij is.

Lees verder onder de advertentie

Binnendeuren vervangen

Typisch nieuwbouw en vaak een doorn in het oog van de interieurliefhebber, zijn de opdekdeuren die je in het hele huis terugvindt. Alle binnendeuren in een keer vervangen door een mooier exemplaar van hout, aluminium of staal is best kostbaar. Als je daarin keuzes moet maken, vervang dan in ieder geval de deur van de gang naar de woonkamer. Je kunt ook op zoek gaan naar oude deuren op Marktplaats of bij handelaren in oude bouwmaterialen, zoals Jan van IJken.

Mooie muren

Wat een ouder huis vaak zo charmant en sfeervol maakt, zijn de hoge plafonds, ornamenten en lambriseringen. Je plafond verhogen in een nieuwbouwhuis ligt niet echt voor de hand, maar een lambrisering maken kun je prima zelf.

Je geeft je nieuwe muren ook sfeer door de witte muren te vervangen door kleuren die je bij binnenkomst meteen een warm gevoel geven. Pak uit met een behang met een print van een oude meester of maak een mooie collage van oude prenten en familiefoto’s. Behang is trouwens in een nieuwbouwhuis helemaal geen slechte keuze: de muren werken de eerste jaren nog behoorlijk en een scheur in je stucwerk is zonde van al het werk en geld. Je kunt ook kiezen voor simpel vliesbehang en dit overschilderen in je favoriete kleur.

Lees verder onder de advertentie

Oude materialen

Oude materialen geven instant sfeer aan een nieuwbouwhuis. Wil je graag een houten vloer? Ga dan eens kijken naar oude vloerdelen, want zo’n doorleefde vloer met hier en daar een buts is een prachtige basis. Ook in de keuken kun je deze truc toepassen: vervang de frontjes van je standaard nieuwbouwkeuken door op maat gemaakte houten deuren. Of kies greepjes die net even anders zijn.

En dan.. stylen maar

Als de basis staat, dan kun je met woonaccessoires je nieuwbouwwoning persoonlijk maken en karakter geven. Dat hoeven niet allemaal nieuwe accessoires te zijn, juist de combinatie van nieuwe en oude vondsten, doe-het-zelf projecten en oude meubels uit de familie geven je nieuwbouwhuis sfeer en een ziel.

Lees verder onder de advertentie

Bron: foto: styling Wilma Custers & Rozmeen Koornneef, fotografie Trui Heinhuis