WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waar laten we de winterjassen?

Een van de voordelen van het naderend voorjaar is dat we onze dikke winterjassen voorlopig weer kunnen opbergen. Wanneer je net als half Nederland geen kingsize gang hebt, dan ben je blij als er weer wat plek komt aan de kapstok. Waar laat jij de winterjassen in de tussentijd? Een aantal tips om je jas mooi op te bergen.

Opbergen in de gang of hal | waar winterjassen opbergen

Houden of niet?

Weet je zeker dat je de jas volgend jaar weer aandoet? Misschien ben je er eigenlijk een beetje op uitgekeken of was ie helemaal niet zo warm als je had gehoopt. Voordat die ene winterjas voor het zoveelste jaar weer opgeborgen wordt en vervolgens amper gedragen: ga eens kritisch door alle jassen heen. Vergeet ook de jassen van de kinderen niet, volgend jaar zijn ze er waarschijnlijk alweer uitgegroeid.

Eerst wassen

Berg de jassen die je graag meeneemt naar volgende winter schoon op. Vaak wel een gedoe met winterjassen, maar je kunt dit beter nu doen. Volgend jaar gaan die vlekken er namelijk echt niet meer uit. Kijk goed op het label of de winterjas in de wasmachine mag of dat hij naar de stomerij moet. En zorg er tenslotte voor dat de jas helemaal droog is voordat je hem opbergt, schimmels zijn namelijk dol op vocht. Dit geldt trouwens ook voor alle mutsen, sjaals en handschoenen.

Donkere plek

Ruim de winterjassen altijd op in een koele, droge, donkere en goed geventileerde ruimte. Dus bij voorkeur niet in de garage, kelder, schuur of andere stoffige en vochtige ruimte, tenzij je ze luchtdicht verpakt in een vacuum opbergzak.

Opvouwen of weghangen?

De meeste jassen kun je opvouwen, maar doe dit niet met wollen mantels en jassen gemaakt van fijne stoffen. Deze gaan kreukelen als je ze vouwt en dat is zonde. Je mooiste jassen hang je dus aan een stevige, houten kledinghanger – eventueel met kledinghoes – bijvoorbeeld in je kledingkast. De andere jassen berg je op in een kunststoffen, stoffen of kartonnen opbergdoos.

Niet te vol

Stop de opbergdozen niet te vol, zo kunnen de winterjassen goed blijven ademen. Je kunt trouwens ook een kussenhoes gebruiken als opbergzak. Hiervan heb je er altijd wel een paar in huis en ze werken ook perfect. Leg in de dozen een zakje lavendel, cederhout of een andere fijn geur, zo voorkom je muffe luchtjes en bovendien neemt cederhout eventueel vocht op. Plak ook een label op de doos en noteer hierop de inhoud van de doos, zo vind je ze volgend jaar snel weer terug.

Perfecte plek

Heb je alles uitgezocht en opgeborgen? Zoek dan een goede plek in huis waar je niet tegenaan kijkt of loopt. Onder een bed is ideaal, maar ook gestapeld op zolder of in een kamer die minder vaak wordt gebruikt. Ook de bovenste planken van de kleding- of linnenkast hebben vaak nog wel ruimte voor het opbergen van de winterjassen.

Bekijk hier meer opbergtips.

nog meer: styling