WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wanneer ‘mag’ je de kerstboom neerzetten?

Nu de dagen korter, kouder en grijzer worden, willen we het liefst in één ruk door richting de feestdagen. Maar op welk moment houd je het niet meer bij wat extra kaarsen en lichtjes en ga je over tot het echte werk? Oftewel: wanneer mag je de kerstboom neerzetten in huis? 

kerst in huis
Bank € 3025,-, fauteuil € 1800,-, tafel met glazen blad € 1169,-, bijzettafel € 887,-, vloerkleed € 2345,-, grote blauwe bol op tafel € 3700,-, glazen kubus op voet, set van 3 € 250,-, object met groene steen € 615,-, glazen karaf € 232,- (allestedlund.com). Krans, p.o.a. (judithslagter.nl). Langwerpig kussen van Designers Guild € 112,-, (wva.nl). Handgemaakte gerecyclede kerstballen vanaf € 6,95, piek € 12,50 (weldaad.com). Kerstverlichting € 22,99 (tcdebos-rand.nl). Vierkant kussen op bank € 79,-, kussen op grond € 145,-, rond vaasje wit en goudkleurig € 179,-, plateau € 159,-, vaasje met goud­kleurige slang € 375,- (luxury­by­nature.nl). Lint privébezit. Kerstboom (janvan­vulpen- boomkwekerij.nl). Pluimen in boom € 3,20 (sostrenegrene.com). Zwart glas € 7,99, schaak- spel p.o.a., kleine tafel met smalle poten, p.o.a., kop- en-schotel € 5,99, lepel € 4,99, diner- ­kaarsen € 1,99, goud- kleurige kandelaars vanaf € 9,99 (hm.com). Zilveren kandelaar op schouw, per stuk vanaf € 200,- (pietjonker.nl). Zilveren doos op schouw € 95,- (harlequin-lisse.biz). Kersttakken en droogbloemen (waterdrinker.nl).

Waar komt de kerstboom vandaan?

De kerstboom komt oorspronkelijk uit Duitsland, net als de Paashaas trouwens. Het draaide allemaal om Midwinterviering, de kortste dag van het jaar. Omdat deze bomen het hele jaar groen blijven en daardoor symbool stonden voor vruchtbaarheid werden de denneboom en spar gebruikt. De boom werd op het dorpsplein gezet en versierd met kaarsen, appels, goud en suikergoed.

Halverwege de 19e eeuw waaide de boom over naar Nederland, al was men niet meteen enthousiast. Maar rond 1900 waren de Nederlanders om en kreeg hij met Kerstmis een plek in de huiskamer. 

LEES OOK
Kerstkriebels? 5x binnenkijken in de mooiste kersthuizen

De kerstboom neerzetten

Volgens de vroege traditie duurde de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari, maar er zijn nog maar weinig mensen die zo lang kunnen wachten met het in huis halen en versieren van die ó zo gezellige kerstboom. 

Tegenwoordig is de ongeschreven regel dat we wachten totdat Sinterklaas het land heeft verlaten. Maar als je al eerder aan de kerstversiering wilt beginnen, is er niemand die daar raar van opkijkt. Voor sommige mensen is kerst zelfs serious business en begint de voorbereiding al maanden van tevoren. En zo vroeg zijn we hier nu ook weer niet: in Duitsland en de Verenigde Staten staat de kerstboom vaak al eind november in huis.

Nog op zoek naar een kerstboom? Koop ‘em online, dat scheelt een hoop gesleep! Bekijk hier alle echte kerstbomen en kunstkerstbomen. Met zo’n kunstkerstboom doe je jaren, wel zo duurzaam.

kleine kerstboom in een vaas
Walnoothouten bank Rikke van Sav & Økse € 685,- (demachinekamer.nl). Vaas € 24,90 (nijhofbaarn.nl). Colbertjas € 39,95, suède sloffen € 29,99 (zara.com). Kerstballen vanaf € 1,89 (intratuin.nl).Overig privébezit.

“Wist je dat vroeg beginnen met kerstversiering je een gelukkiger mens maakt? Dat zeggen wetenschappers van

The Journal of Environmental Psychology”

De boom weer opruimen

Hoe eerder de kerstboom staat, des te eerder hij weer wordt opgeruimd. Dat geldt vooral voor echte kerstbomen: de meeste populaire soorten, zoals de Nordmann en spar redden het niet veel langer dan drie weken. Dat probleem heb je bij een nepboom uiteraard niet.

LEES OOK
Zo voorkom je naalduitval bij de kerstboom

Mensen geloofden vroeger dat het ongeluk bracht om een kerstboom voor Driekoningen af te breken, maar deze feestdag wordt nauwelijks meer gevierd. De meeste kerstvierders laten de boom voor de gezelligheid tot en met Oud & Nieuw staan om hem vervolgens op 2 januari buiten te zetten. Of hij belandt een dag eerder al in een Nieuwsjaarsvuur. Wanneer je de kerstboom opruimt, mag je dus óók helemaal zelf weten.

Ben jij al helemaal klaar voor de kerst? Van tafeldekken tot kerstboom versieren: bekijk hier alle inspiratie voor de feestdagen.

Alvast kerstshoppen…

nog meer: styling