WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geen omkijken naar: planten in een vaas

Het is groen, decoratief en je hebt er geen omkijken naar: planten in een vaas. Wanneer je weet welke planten het prima doen op water in plaats van in de aarde of welk groen het liefst in een terrarium opgesloten zit, dan hoef jij verder vrij weinig te doen. Wel de lusten, niet de lasten dus.

Planten in een vaas

Planten in het water

Voor planten die – in plaats van in de aarde – net zo lief met de wortels in een glas, fles of vaas met water hangen, is er de naam hydroponie. Goed om te weten als je meer informatie wilt googelen. Zo’n plant haalt zijn voedingsstoffen uit het water. Daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit, die dwarrelende wortels in een doorzichtige vaas. Bovendien kun je ze nooit te veel water geven, omdat de planten dit helemaal zelf regelen. 

Je kent het principe van een plant in het water natuurlijk van het stekken, maar er zijn ook grotere kamerplanten die in een vaas, fles of karaf met water kunnen overleven. Dit zijn bijvoorbeeld de begonia, monstera, pannenkoekplant, philodendron, klimop, avocadoplant en anthurium. En ook kruiden doen het vaak verrassend goed in het water, dit geldt zeker voor basilicum, rozemarijn en salie.

Verzorging van planten in een vaas

Hoef je dan echt helemaal niks te doen? Een dingetje dan, en dat is elke maand het water verversen. Of iets vaker als je ziet dat het water snel verdampt en de wortels niet meer onder water staan. Bronwater of regenwater is het beste, maar je kunt ook kraanwater met een scheutje plantenvoeding nemen.

LEES OOK
Lees meer over hydroponie, oftewel planten op water

Planten in een terrarium

Nog een vondst voor iedereen die een vernietigend effect op al het levend groen heeft: vetplanten in een afgesloten pot of fles. Je kunt zo’n terrarium kant-en-klaar kopen, maar heb je een paar uur niets te doen dan is het leuk om er zelf mee aan de slag te gaan. Een terrarium is eigenlijk een mini-ecosysteem in een afgesloten glazen fles of pot. Vetplantjes of tropische planten zijn hier perfect voor. En eenmaal afgesloten hoef je nooit meer water te geven, voldoende licht en warmte is genoeg. Ideaal!

Zelf een terrarium maken

Heb je een glazen voorraad- of weckpot in huis? Dan kun je een mini-terrarium zelf maken. Een mooie test om te kijken of het werkt, voordat je meteen aan het grote werk begint. Alle benodigdheden en een superhandige diy-video loodsen jou zo door de stappen heen. En zitten de vetplantjes achter slot en grendel, dan hoef je – naast trots zijn op jouw project helemaal niks meer te doen.

BEKIJK OOK
Deze video met alle stappen voor het maken van een DIY terrarium

nog meer: styling