WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het perfecte plaatje: zwart-wit foto’s stylen in huis

Of ze nu uit je eigen fotoalbum komen of van het internet, met foto’s in zwart-wit geef je je huis (extra) karakter en levendigheid.

ansichtkaart
Ansichtkaart (Foam). Zwarte papierklemmen, grijs karton (Van der Linde). Oude hutkoffer (Combitex). Oude naaimachinestoel (Neef Louis). Staande lamp (Friday Next).

Een vleugje Hollywood met portretfoto’s

Zwart-wit portretfoto’s van historische filmsterren op ansichtkaarten geven karakter en een nostalgisch tintje aan je huis. Welke filmster geef jij een ereplaats? Audrey Hepburn, Roger Moore of zoals hier Marlene Dietrich? Door de kaart op een kartonnen ondergrond te bevestigen met een papierklem, krijgen ze een mooi kader en kun je ze gemakkelijk ophangen. Bekijk ook de video van Fietje met tips voor een mooie artwall.

foto's in kisten
Oude werkbank, lades, kistjes (Combitex). Licht houten kistje, wandlamp, archiefdoos, blokken met letters (Neef Louis). Fles (Raw Materials). Muurverf Silt nr. 40 Absolute Matt Emulsion van The Little Greene (De Ru).

Dekselse lijsten

Foto’s krijgen een stoere, nonchalante uitstraling door ze in houten kistjes, oude lades of houten deksels met een grote spijker – dwars door de foto en het hout – aan de muur op te hangen. Schilder de binnenkant zwart om het effect van zwart-wit te versterken en van de verschillende ‘lijsten’ een geheel te maken. Boven een kast of sidetable krijgtde verzameling meer stevigheid.

foto op doek
Foto op doek geprint (Repros). Foto via Pinterest, fotograaf onbekend. Doek is ongebleekt katoen (Boerenbonthal). Bank Candy Sofa van Arflex (Friday Next). Salontafel (Mobilia). Kussen leer-linnen, kussen wol (Baden Baden). Kussen leer, plaid, schaal, kom (Sukha). Fles (Raw Materials). Theepotje (Meker Wonen). Lade, houten fotolat (Combitex). Muurverf Silt nr. 40 Absolute Matt Emulsion van The Little Greene (De Ru).

Oud wordt nieuw

Een oude foto krijgt een nieuw leven door het beeld uit te laten vergroten en het op doek te laten printen. Je kunt een mooie foto van internet of uit een boek plukken, maar het leukste is om de mooiste foto uit je privécollectie te kiezen. De stof zit tussen twee houten latten geklemd, die met een touw aan de muur hangen.

Een persoonlijk huis met foto's in zwart-wit

De curator in jezelf

De meeste fotoboeken belanden vroeg of laat in de boekenkast. Dat is zonde van al die mooie beelden. Ze mogen gezien worden! Door de boeken open te leggen op een lage tafel en ze te combineren met andere mooie verzamelobjecten creëer je een kleine expositie thuis. Een wisselende expositie, want je kunt steeds andere beelden naar voren halen.

portretfoto's op karton
Foto’s verzameld op Pinterest en geprint op karton (Repros). Boek New Dutch Photography Talent 2013 (Restored). Boek Kate Moss (The American Book Center). Houten bank, Eames schommelstoel RAR (Mobilia). Grote vaas links, klosje, metalen geldkist (Neef Louis). Lamp, bruine fles van aardewerk, glazen fles (Raw Materials). Lijsten (Kringloopwinkel). Muurverf Silt nr. 40 Absolute Matt Emulsion van The Little Greene (De Ru).

Oog voor compositie

Waarom zijn zwart-wit foto’s vaak zo krachtig? Omdat je niet wordt afgeleid door kleur. Compositie, vormen en lichtval worden daardoor belangrijker. Print je zwart-wit foto’s op grijs karton, dan geeft dat een mooi zacht effect. Hier staan ze op een houten bank geëxposeerd. Door erboven ook een print op te hangen aan de muur, ontstaat een mooie compositie.

Printen en plakken

Pinterest is een eindeloze bron van mooie beelden. Maak een selectie van de meest aansprekende zwart-wit en sepiakleurige vrouwenportretten, print ze en plak ze met lijmspray op de muur. Natuurlijk kun je ook voor een ander thema kiezen. Als je er maar blij van wordt. Wil je de beelden makkelijk kunnen wisselen, kies dan voor herpositioneerbare lijmspray.

nog meer: styling