WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo maak je van je huis écht een ontspannen plek

De sportschool, het kantoor, de kroeg: niet alles hoeft een oase van rust te zijn, maar je eigen huis moet wel een ontspannen plek zijn. Als je eigen plek je meer stress dan rust oplevert, is het wellicht tijd je te storten op deze 5 uitgangspunten voor een zen huis.

1. Koop een plant met superkrachten

Planten zijn een oppepper voor je humeur. Mits je ze een beetje liefde geeft, uiteraard. Zelfs kruiden hebben die superkracht. Verpotte basilicum bijvoorbeeld, bevat linalool. Bewezen is dat dit het effect van de honderden genen die in overdrive gaan in stressvolle situaties kan verkleinen. (Een bord pasta met een takje basilicum doet trouwens ook wonderen voor je stemming).

2. Ga voor blauw

De kleur blauw wordt gelinkt aan verminderde stress, een lagere hartslag en zelfs een verbeterde slaap. Geef een muur een lik blauw, leg nonchalant wat blauwe kussens neer of hang een schilderij met veel blauw op.

Adem in,

adem uit

3. Maximaliseer natuurlijk licht

Dat je van vitamine D een stuk beter in je hum raakt, is geen fabeltje. Het is dan ook zaak om je interieur zo licht en helder mogelijk te houden. Vermijd gordijnen in ruimtes die ze niet écht nodig hebben, maak glazen ruiten regelmatig schoon en decoreer met spiegels om het licht zoveel mogelijk te weerkaatsen. Het idee van licht in huis creëren te pakken? Zo haal je de strandsfeer in huis.

4. Feng shui de kamer

Feng Shui lijkt misschien iets van jaren geleden, maar de regels van de Chinese leer gaan eigenlijk nog steeds op. Om de energie te laten ‘stromen’ houd je badkamerdeuren gesloten, zorg je dat de eettafel smetteloos is en voorkom je dat het bed in lijn is met de deur. Baat het niet… En voelt je huis eenmaal ontspannen aan? Dan kun je door naar de tuin, voor de ultieme staycation.

5. Doe een ‘cleanse’

Niet als in: boen het huis grondig schoon (al is dat natuurlijk altijd een goed idee), maar meer op de spirituele manier. Zorg dat er een fijne plek is om te mediteren en brand salie om negatieve energie te verdrijven. Is dat je wat te hocus pokus? Steek dan een geurkaars aan met citrustonen. Citrus werkt kalmerend voor de geest.

Van champagneroze tot hemelsblauw: met pasteltinten geef je je huis ook binnen een mum van tijd een rustige sfeer.

nog meer: styling