WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo blijven webbing meubels altijd mooi

Dolverliefd op je webbing kast, stoelen of kamerscherm? Dan wil je natuurlijk wel dat ze mooi blijven. En bij dit gevlochten materiaal is dat best een uitdaging: uitdroging en scheuren liggen op de loer als je jouw favoriete meubel niet wat aandacht geeft op zijn tijd. Maar met het juiste onderhoud gaan webbing en jij een lang en gelukkig leven tegemoet.

vtwonen 03-2021 | eettafel met webbing stoelen voor geverfd blauw raam en gordijnen

Wat is webbing?

Webbing is een andere naam voor rotan of gevlochten riet. Door het materiaal in water te leggen, wordt het buigzaam en kun je er alle kanten mee op. Het is duurzaam en stijlvol en in elke woonstijl weet webbing wel een plek te veroveren in de vorm van een stoel, kast, lamp of tafel. Er zelf mee aan de slag gaan is trouwens ook makkelijker dan je denkt. Een aantal DIY’s met webbing vind je hier.

We kennen webbing natuurlijk al heel wat langer van de Thonet en Cesca stoel. Deze stoelen met buisframe en webbing zitting werden al in de jaren 20 van de vorige eeuw geproduceerd en brengen nog bij menig vintage lover het hart op hol.

LEES OOK
Ken je klassiekers: de Thonet stoel

Onderhoudtips voor webbing

Als je zo’n vintage of nieuwe beauty hebt weten te bemachtigen, dan wil je ook dat ie voorlopig bij je blijft. Echt moeilijk is het onderhoud van webbing niet, dus dat scheelt. Wat moet je doen en laten?

1. Pas op met zon

Webbing en zon zijn geen beste combinatie, omdat het materiaal snel verkleurt en kan uitdrogen. Zorg dus voor goede zonbescherming in de vorm van raamdecoratie of zet je lievelingsmeubel niet in de meest zonnige hoek van de kamer. Kijk ook uit met een plekje bij de kachel.

2. Afstoffen

Het zal misschien niet je favoriete hobby zijn, maar haal af en toe even een schoonmaakdoekje of de stofzuiger langs het webbing meubel. De kleine gaatjes zijn echte stofvangers en dat ziet er al snel onverzorgd uit.

3. Extra vocht

Niet alleen jouw huid voed je met een vochtinbrengende crème, ook een webbing stoel of ander meubel kan af en toe een extra dosis vocht gebruiken. Bij rieten meubels kun je dit doen met een zelfgemaakte spray van water en een scheutje onderhoudsolie voor hout. Doe dit in ieder geval een keer per maand en probeer het meubel niet té nat te sprayen. Je kunt het gevlochten riet nog even afnemen met een droge doek na de spraybeurt.

nog meer: styling