WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Maak van de lichtschakelaar een stijlelement

De standaard witte lichtknop heeft zijn tijd wel gehad, toch? Maak er liever een stijlelement van om de basis van je interieur te versterken. It’s all about the details. Van design tot vintage: een lichtschakelaar legt de laatste hand aan de ruimte. Welke soorten er allemaal zijn en hoe je ze vervangt leggen we hieronder uit.

vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 4 seizoen 14 | Eva in Zoetermeer

Modern

Een moderne lichtschakelaar is altijd goed. De platte knoppen en strak afgewerkte hoeken matchen met elke woonstijl. De look bepaal je met het materiaal en de kleur: goudkleurige lichtschakelaars van metaal ogen elegant en matzwarte exemplaren juist weer strak. Ook mooi zijn ronde schakelaars met een draaiknop.

Bakeliet

Veel vintage invloeden in huis? Dan mogen de bolvormige bakeliet schakelaars absoluut niet ontbreken. Pure nostalgie wanneer je het licht aan doet. Bakeliet werd vooral in de jaren 30 veel gebruikt voor draaischakelaars en tuimelschakelaars, omdat het materiaal niet kan smelten. De originele details zijn tegenwoordig in een nieuw jasje gestoken, met een diepzwarte of crème kleur.

LEES OOK
Kijk binnen in de mooiste jaren 30 woningen

Porselein

Hetzelfde geldt voor porseleinen schakelaars, vaak glanzend met een kleine knop in het midden. Deze parels zijn meestal te vinden in authentieke huizen en kastelen. En waar bakeliet een stoere uitstraling heeft, is porselein vooral chique. Hoe mooi in de slaapkamer of een authentieke badkamer? Schakelmateriaal van bakeliet of porselein is te vinden bij speciaalzaken.

Hoe vervang je een lichtschakelaar?

Lichtschakelaars zijn gelukkig makkelijk te vervangen. Er zijn een paar dingen voor nodig: een spanningzoeker, een kleine en een platte schroevendraaier en de nieuwe schakelaar. Vergeet tot slot niet om de stroomtoevoer in de meterkast uit te zetten voor je gaat beginnen.

  1. Verwijder met een schroevendraaier de oude lichtschakelaar en schroef ‘m los van de inbouwdoos.
  2. Trek de schakelaar naar je toe om de draden goed te kunnen zien.
  3. Check met een spanningzoeker of de stroom echt uit is en maak de draden los.
  4. Handig om te weten: de zwarte is de schakeldraad en de bruine de fasedraad.
  5. Stop de draden in de nieuwe schakelaar en zorg dat ze vastklikken.
  6. Schroef de schakelaar vast aan de inbouwdoos en bevestig het raamwerk en de knoppen.
  7. Zet het stroom weer aan en klaar!

LEES OOK
Een lamp ophangen? Appeltje eitje met dit stappenplan

Shop de stijl…

nog meer: styling