WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Knus op z’n Scandinavisch: zo pas je hygge toe in je interieur

Hygge. We horen dit ietwat vreemde woord vaak vallen als het gaat om de styling van het huis en dan met name de gezelligheid en knusheid. Het is een veelvoorkomend begrip waar vooral mee wordt geslingerd door de echte liefhebbers van de Scandinavische stijl. Zo vertaal je hygge door naar je interieur.

Met deze hygge stylingtips haal je Scandinavische knusheid in huis

scandinavische eettafel
Behang Lino, 106 cm breed per meter 
€ 15,95 (eijffinger.com). Rieten hanglamp € 229,95 (manggisliving.nl). Houten whitewash schaal Marseille € 92,50 (mrsbloom.nl). Servies Broste Copenhagen; schalen v.a. € 19,95, grote schaal € 39,95, kan € 33,95, bord € 11,95, grote kom met oor € 15,95, bewerkte houten schaaltjes per stuk € 39,95 (loftloft.nl). Linnen kussen € 49,95, eettafel van oud hout, 260×90 cm € 1795,-, oud teakhouten bank 176 cm breed € 245,- (hetkabinet.nl). Grof geweven plaid € 87,95 (heinshome.nl). Vaas € 69,- 
(stylexclusief.nl).

Deense gezelligheid

Hygge is een Deens woord en is allesomvattend voor sfeer, waarin gezelligheid centraal staat. Net zoals wij vaak in Nederland denken dat er geen eenduidige vertaling is voor het woord ‘gezelligheid’, denken de Denen dat ook van hun woord ‘hygge‘. Eigenlijk best grappig dus, dat de betekenis van deze twee woorden redelijk dicht bij elkaar in de buurt komt. Hygge kan gaan over sfeer, gezelschap en interieur, maar ook over eten en drinken.

LEES OOK
4 tips voor een warm en gezellig huis

Scandinavische hygge in het interieur

Hoe pas je dit dan toe in huis? Hygge gaat verder dan een simpel kaarsje aansteken zodat het wat gezelliger wordt. Eigenlijk omarmt het woord alles dat simpel en gewoon is en daardoor voor een heel minimalistische en primitieve gezelligheid zorgt.

Het draait veel minder om hoe je interieur eruitziet. Belangrijker is dat er voor al je vrienden een comfortabele plek is om te zitten, het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar met daarbij een tafel vol doodgewone, lekkere hapjes. Hygge is een vorm van less is more die een sfeer neerzet waarbij iedereen zich heel erg op zijn gemak voelt.

Hygge stylingtips

Wil je vooral in de koude maanden een hygge-gevoel realiseren thuis? Tover die ene kale hoek in de woonkamer dan om tot een knusse plek, door er een bankje of twee comfy fauteuils te plaatsen. Vervang de eetkamerstoelen door een eetbank, zodat je lekker dicht bij elkaar kunt zitten. Gebruik daarnaast de welbekende Scandinavische lichte kleuren in de meubels en accessoires en schaf een grote borrelplank aan om al je favoriete hapjes op te serveren. Leg comfortabele plaids op de bank, doe de gordijnen dicht en plof neer tussen zachte kussens. Klaar? Dan is het tijd om je vrienden en familie uit te nodigen voor een knusse en gezellige avond met elkaar.

Tip: het hoogseizoen van hygge is de decembermaand. Haal de kerstverlichting dus maar alvast van zolder en geniet van de vrolijke lichtjes om je heen.

Hygge woonaccessoires…

nog meer: styling