WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo wordt het opmeten van gordijnen wel heel makkelijk

Nieuwe gordijnen op je wensenlijst? We weten dat het opmeten ervan soms knap lastig kan zijn wanneer je dit zelf gaat doen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het opmeten van gordijnen een stuk makkelijker maken.

Gordijnen opmeten | vtwonen collectie
Gordijn in stof Vlas kleur 1150, per meter € 25,99. M.m.v. demachinekamer.nl (bureau Olger van Sav & Økse), blooming-label.com (wandkleed Quiet Resource), loods5.nl (stoel Result van Hay, gouden opberger), extravert.nl (bureaulamp), ikea.nl (ronde doos, langwerpige doos, doos in vensterbank, blik met deksel), hkliving.nl (mok), studione9en.nl (wollen trui van Second Female), sandqvist.com (rugzak),hm.com (vloerkleed). Overig privébezit.

Keuzes maken

Stap één, voordat je kunt beginnen met meten, is bepalen waar de gordijnen komen te hangen en hoe lang ze moeten worden. Gordijnen kunnen namelijk in het raamkozijn, op het raamkozijn of aan het plafond hangen. Dit noemen ze ook wel ‘in de dag’ en ‘op de dag’. Daarna bepaal je of het gordijn nét boven de vloer komt te hangen of juist royaal op de grond mag vallen en of je één gordijn wilt of twee losse delen.

Lengte opmeten

Wanneer alle wensen helder zijn, kun je de gordijnen opmeten. Gebruik hiervoor een duimstok, rolmaat en een ladder om bij het plafond te komen, dit werkt het makkelijkst. Negen van de tien keer geven winkels zelf al aan welke maten je precies nodig hebt. Meet in ieder geval de hoogte altijd op meerdere plekken om te checken of het plafond of kozijn niet scheef loopt.

  • Gordijnen op een rail? Meet dan vanaf de bovenkant van de rail tot de gewenste lengte.
  • Gordijnen op een roede? Meet dan vanaf de onderkant van de ring die aan de roede komt te hangen tot de gewenste lengte.
  • Gordijnen waar al lussen of ringen in zitten? Meet dan weer vanaf de bovenkant van de roede tot de gewenste lengte.

Breedte opmeten

Voor het opmeten van de breedte is het handig om de breedte van de roede of rails te bepalen. Vaak zijn deze aan beide kanten zo’n 20 centimeter breder dan het raam, maar bedenk ook wat het je het mooiste vindt wanneer de gordijnen open zijn. Moet het raam vrij blijven of mag het gordijn een stuk van het raam bedekken? Om een gordijn mooi te laten plooien en hem goed te laten sluiten is het handig om de stof een stuk langer dan de rails of roede te rekenen. Soms tot wel twee keer zo lang.

Ontdek de nieuwe vtwonen collectie raamdecoratie op maat.

Shop de stijl…

nog meer: styling