WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fijne tips: zo pas je door het héle huis kleur toe

Kleur bepaalt hoe je je voelt in huis. Wie voor kleur in huis durft te gaan, wordt dik beloond. Kijk maar hóe mooi groen en blauw bijvoorbeeld met elkaar combineren: deze twee vrienden uit de natuur zijn een match made in heaven.

Muren Classico krijtverf Black Hills. Alle genoemde verfsoorten zijn van Pure & Original (pure-original.nl).

Donker en warm

Een slaapkamer is vaak niet zo groot, dus zijn we geneigd om lichte kleuren te gebruiken. Zonde! Ga next level met meerdere donkere muren voor meer intimiteit en warmte.

Kracht van kleur

Warme of donkere kleuren hebben de neiging om naar voren te komen en laten een kamer kleiner én knusser lijken. Met een koele en lichte kleur in huis ontstaat meer ruimte. Voor een kamer die op het noorden is gelegen kun je het beste een warmere tint kiezen, een koelere kleur komt mooi tot z’n recht in een ruimte waar veel zonlicht naar binnenvalt.

Muren en plafond krijtverf Classico Mauve Love. Deur Traditional Paint lakverf Sea Moss.
Muren in de slaapkamer krijtverf Classico Black Hills. Muren inloopkast krijtverf Classico Polar Blue. Muren in de ensuite-badkamer afwasbare verf Licetto Nutmeg Powder. Muren in de hal Marrakech Walls Green Room. 

Radiator weg

Is een radiator een doorn in het oog? Schilder ’m in dezelfde kleur als de muur (zoals links hierboven in de werkkamer) met lakverf die geschikt is voor radiatoren en hij valt niet meer op. Deze truc is ook toe te passen op een kast, een schouw of een deur, praktisch alles op en voor de muur. Zo ontstaat eenheid en rust in huis. 

Kleurbaan benadrukt hoogte

De kleurbaan in de slaapkamer hierboven trekt de aandacht naar het plafond, waardoor de ruimte optisch hoger lijkt. Hetzelfde effect bereik je door een kamerhoge schouw of een hoge kast in een andere kleur te schilderen.

Groen geeft rust

Groen is een all time favorite. Geen wonder, de kleur staat voor natuur en harmonie en heeft een kalmerende werking. Dankzij deze eigenschappen is het een geschikte kleur voor een slaapkamer, werkkamer of zithoek. Kamerbreed of als opvallend detail, op deuren of als kleurvlak. Lees hier hoe je groen in verschillende ruimtes stylet.

Verlaagd plafond krijtverf Classico Kiwi White. Muren krijtverf Classico Sea Moss, radiator en kozijnen Traditional Paint lakverf Sea Moss. Plafond krijtverf Classico Blue.
Muren in de slaapkamer krijtverf Classico Black Hills. Muren in de hal Marrakech Walls Green Room. 

“Groen en blauw halen het beste in elkaar naar boven:

rust!”

Ton sur ton

Laat de kleuren op je muur terugkomen in accessoires. Het hoeft niet exact dezelfde kleur te zijn, speel met ton sur ton tinten voor een mooi kloppend geheel. Wie niet waagt, die niet wint: probeer in ieder geval één of twee gedurfde kleurkeuzes in huis te maken. Je zult zien dat die kleuren vaak favoriet worden.

Blauw brengt stabiliteit

Blauw mag dan als koel bekend staan, toch is de kleur erg geliefd. Blauw brengt rust en stabiliteit. Het is een tint die – net als groen – perfect is voor een slaapkamer. Helemaal geen gek idee dus om deze twee kleuren met elkaar te combineren. Ze liggen ook nog eens naast elkaar in de kleurencirkel. Op de kamer met de schommel hierboven zijn beide gecombineerd met een fris lichtgroen (Sea Moss) op de muren, de radiator en de raamkozijnen. Een intens neonachtig blauw (Blue) zorgt voor een pittig accent.

Bruingroene streep muurverf nr. GO.11.31 van Flexa per liter € 17,95 (akzonobel.com). Op de muur krijtverf kleur Zeewind nr. 88 per liter € 21,50, gele streep muurverf à la carte per liter vanaf € 21,95 (dullerenco.nl). Velours stof van beddenhoofd uit de collectie Herbaria van Black Edition, breedte 140 cm per meter € 170,50 (theromogroup.com). Tweepersoons linnen dekbedovertrekset St. Remy € 114,95 (houseinstyle.nl). Velours kussen van Madam Stoltz € 29,95 (deens.nl). Plaid met gele diagonale strepen € 129,-, maskers van Hay per stuk € 19,- (carlosinhuis.nl). Lamp Socket Pendant High van Ferm Living € 95,-, witte vaas van Ferm Living € 31,- (kolkenkolk.nl). Bijzettafel van keramiek € 154,- (polspotten.nl). Blauw kannetje onderdeel van set van 3 € 26,95, glas € 8,95 (hkliving.nl).

Meng & match

Moest je ook even twee keer kijken naar hoe het nou zit met die doorgetrokken gele streep? Dat maakt nu net het verschil tussen een standaard kamer – hoe mooi de aankleding ook – en een slaapkamer met net dat beetje meer. Om het mysterie op te lossen: voor boven het bed is muurverf laten mengen in de kleur geel van het velours beddenhoofd. Ook zo kun je de kracht van herhaling toepassen. Dat is weer eens iets anders dan met een kussen erbij in dezelfde kleur.

Nog meer kleur in huis? We hebben nog veel meer kleurtips voor je.

nog meer: styling