Even voorstellen
WIE Chef-kok Merel Charlotte Beelenkamp (36) en architect Bastiaan Kalmeyer (44).
WAT Ze combineren gastronomie, design en onderzoek onder de naam Fundamental. Ze organiseren diners in hun huis en op pop-uplocaties, geïnspireerd door lokale landschapszones zoals zee, rivier en bos. Gasten eten aan een tafel omringd door eigen ontwerpen en werk van bevriende makers en kunstenaars. Daarnaast heeft Bastiaan zijn eigen architectenbureau IWT.
WAAR In een oude kruidenierszaak uit begin 1900 in Rotterdam, die dient als thuisbasis én atelier.
Voor alle zintuigen
'We werkten al eerder met geurspecialist Roos Lubbers aan geurbelevingen voor onze diners. Hierdoor is Bastiaan in het maken van parfums gedoken en hebben we er nu drie ontwikkeld.'
'De collectie van Devastator, vaak met unieke of gelimiteerde ontwerpen, plaatst mode meer in lijn met kunst en collectible design dan met fast fashion.'
De drukte ontvluchten
'Als we de drukte willen ontvluchten, rijden we vaak naar Normandië. De openheid, het mysterieuze landschap, de geschiedenis en fruits de mer maken Le Tréport, Dieppe en Étretat de ultieme reset-omgeving. Bij l'Huitrière Pourville-sur-Mer eet je de beste oesters.'
Essentiële items
'Het Opinel-mes is favoriet in Merels familie. Voor het restaurant zochten we een 'signature mes' dat een link heeft naar wildplukken. We ontwierpen een set, gebaseerd op de techniek yakisugi-ita.'
'Merel komt uit Tilburg, volgens haar de hoofdstad van de worstenbroodjes. Als we in de buurt zijn van bakkerij Van Iersel nemen we altijd een voorraad mee, al sneuvelt die vaak al onderweg.'
Spaanse droom
'De combinatie van de architectuur, de openheid en de rust van het ruige Spaanse landschap bij Solo houses in Teruel spreekt tot onze verbeelding.'