Nooit meer op zoek naar je sleutels: beveilig je huis met smart lock

beeld vtwonen Beeld

Huizen kunnen niet alleen mooier, maar ook slimmer worden gemaakt. Zo kun je de deur voor een pakketbezorger openen terwijl je op kantoor zit, de gordijnen en verwarming vanaf je telefoon bedienen en zelfs koffie zetten met je stem. Erg leuk, natuurlijk, maar waar deze slimme snufjes écht fijn voor zijn, is het beveiligen van je woning. Daar is een smart lock, oftewel een slim deurslot, een goede oplossing voor.

Lees verder onder de advertentie

Shop de vtwonen collectie deursticker op bovenstaand beeld hier.

Wat is een smart lock?

Met een slim deurslot ontgrendel je de deur met een vingerafdruk, smartphone-app, RFID (radio-frequency identification) tag of pincode. Deze verschillende opties hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, maar zorgen allemaal voor meer efficiëntie, controle en veiligheid. Binnen de slimme deursloten kun je ook onderscheid maken tussen motorische of handmatige bediening. Wanner je kiest voor handmatige bediening, zul je de deur handmatig moeten openen of sluiten. Bij motorische bediening zal de deur openen en sluiten door een elektromotor.

Welke soorten smart lock bestaan er?

Smart locks hebben allemaal verschillende eigenschappen en mogelijkheden. Als je een smart lock wilt aanschaffen, is het belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Hieronder een overzicht van de soorten:

  • Smart lock app: met een slim deurslot met app heb je overzicht wanneer de deur is geopend en door wie. Je kunt ‘digitale sleutels’ delen met alle huisgenoten en mensen die de woning regelmatig bezoeken, zoals familieleden of goede vrienden. Ook kun je de deur op afstand openen of een bepaalde telefoon voor een vaste dag of op bepaalde uren toegang geven tot de woning. Zo kan bijvoorbeeld de schoonmaker of hondenuitlater op een specifiek tijdstip naar binnen, zonder fysieke sleutel.
  • Smart lock vingerscan: door je vinger op een plaatje of klink te leggen, kan de deur via een scan worden geopend. Het voordeel is dat je geen code hoeft te onthouden of telefoon bij de hand hoeft te hebben. Een nadeel is dat als je een wondje aan je vinger hebt, de vingerafdruk niet herkend wordt. Het is dus verstandig om bij deze smart lock ook een klassiek sleutelgat als back-up te hebben.
  • Smart lock tag: zijn er ruimtes in huis die niet iedereen mag betreden? Dan is een smart lock met tag een uitkomst. Dit is een druppel of kaart met ingebouwde chip, die je tegen het slot aan kunt houden om deze te ontgrendelen. Ook voeg je eenvoudig meerdere druppels of kaarten toe.
  • Smart lock met pincode: door middel van een code beveilig je eenvoudig je volledige huis. Het is bij deze optie wel aan te raden om een klassiek sleutelgat als back-up te hebben, voor het geval de code weigert.

LEES OOK
Een veilig huis met slimme technologie

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van een smart lock is dat je niet meer afhankelijk bent van een fysieke sleutel; tenzij je voor de smart lock tag kies natuurlijk. Fijn voor de vergeetachtigen onder ons. Ga je voor een smart lock met app, vingerscan of pincode? Dan is het aanmaken van meerdere huissleutels verleden tijd. Waar je voorheen de sleutel moest verstoppen onder de deurmat of bloempot voor je kinderen, is dat met een smart lock overbodig. Ook is de kans op vorstschade bij slimme deursloten minimaal.

Een nadeel aan het gebruik van smart locks is dat iemand de code van het cijferslot kan vergeten. Dit geldt zeker voor jonge kinderen en senioren. Daarnaast wordt het voor de huisgenoten zonder smartphone lastig binnenkomen wanneer een deur met een app is beveiligd.

Benieuwd naar het aanbod slimme deursloten? (Online) aanbieders als coolblue en bol.com hebben een divers aanbod.

Bron: Beeld: vtwonen collectie deurstickers

Lees verder onder de advertentie