WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat is fijner voor de slaapkamer: warme of koude kleuren?

Toe aan een nieuwe look voor de slaapkamer? Het schilderen van de muren is een snelle manier om dat te bereiken. Wélke kleur is misschien nog wel een dingetje. Vraag jezelf daarom af welke sfeer je wilt neerzetten en wat er bij de ruimte past. Het zou namelijk zomaar kunnen dat koele kleuren de allerbeste keuze zijn.

warme slaapkamer
Muurverf Tuscan Red van Little Greene, per liter € 49,- (De Ru). Laken € 12,99, grijs dekbed € 49,99, beige dekbed € 49,99, oranje kussen met kwasten € 9,99, egaal oranje kussen € 7,99, plaid met diverse kleuren € 39,99, handdoek € 9,99 (H&M Home). Oranje kussen met rafels € 75,- (Brecht Murré Atelier). Verwassen oranje kussen € 35,-, kamerscherm € 87,95 (De Weldaad). Kussen met bloemenprint € 24,95 (HK Living). Eenpersoons hemelbedlaken € 180,- (Archive Store). Nachtkastje € 678,- (Homestede). Mok € 24,95, bord € 35,-, oranje bakje € 19,95 (MaisonNL). Houten lamp € 125,- (Neef Louis). Poef met franjes € 169,-, Marokkaanse manden klein € 39,-, groot € 79,-(Household Hardware). Wasbak met badkamerkast, prijs op aanvraag, kraan € 100,- (Jan van IJken Oude Bouwmaterialen). Zeep € 9,99 (Pieter & Tosch). Kapstok vanaf € 45,- (Combitex). Pet € 24,95, broek € 44,95, top € 44,95 (Things I Like Things I Love). Tas € 219,99, jas € 379,99, trui € 99,99 (Fabienne Chapot). Plant privébezit.

Wat is warm en wat is koud?

Ben je bekend met de kleurencirkel van Johannes Itten? Deze kleurencirkel is globaal in twee kleurgroepen verdeeld: warme kleuren aan de ene kant en koude kleuren aan de andere kant. Nog geen heel helder beeld van wat warme en koude kleuren precies zijn? Deze voorbeelden helpen je:

  • Warme kleuren doen denken aan de zon en haar warmte, zoals rood, geel en oranje.
  • Koude kleuren – denk aan blauw, groen, paars en grijs – roepen associaties op met water en de lucht.
  • Warme kleuren stimuleren, koudere kleuren geven rust.
  • Met een warme kleur creëer je intimiteit, met een koude tint schep je juist helderheid.
  • Een slaapkamer in warme kleuren roept een wat dramatisch gevoel op, met een slaapkamer in koude, koele kleuren juist sereniteit.

Het effect van warme kleuren

Kleuren hebben een enorm krachtige uitwerking. Niet alleen op de uitstraling van de kamer, ook op ons gevoel. Warme kleuren zijn energiek, werken stimulerend en geven – afhankelijk van het gebruik – een speels, dramatisch of intiem effect. Heb je een grote slaapkamer en krijg je ‘m met geen mogelijkheid gezellig? Schilder de slaapkamer in een warme kleur, bijvoorbeeld terracotta of roestbruin. Je zult zien dat het er in één klap een stuk knusser uitziet.

Schilder de slaapkamer in een warme kleur, bijvoorbeeld terracotta of roestbruin. Je zult zien dat het er in één klap een stuk

knusser uitziet.

terracotta muur

LEES OOK
De kleuren voor 2022 toepassen in de woonkamer? Dat doe je zo

Het effect van koele kleuren

Koude kleuren hebben juist een kalmerend effect op onze geest. Het zijn immers kleuren die je veel in de natuur terugvindt. Deze kleuren tonen fris, helder en ruimtelijk en zorgen ervoor dat je je kalm, ontspannen en verfrist voelt. Om die reden worden koele kleuren vaak toegepast in kamers waar het draait om ontspanning: jep, in de slaapkamer dus. Zowel de blauwe slaapkamer als de groene slaapkamer zijn bewezen effectief voor een goede nachtrust.

Wist je trouwens dat kleur niet alleen je gevoel beïnvloedt, maar ook daadwerkelijk een effect heeft op je gevoelstemperatuur? Is het snel warm in jouw slaapkamer, dan doe je er verstandig aan de wanden met koude kleuren te verven – en vice versa.

dekbedovertrek blauw
lambrisering klassiek

Bepaal de ondertoon

Het bepalen van warme en koude kleuren kan best een uitdaging zijn. Zeker als het witte, grijze en neutrale verfkleuren betreft. Een truc bij het bepalen van deze tinten is om ze met elkaar te vergelijken, in plaats van ze afzonderlijk te beoordelen. Probeer de ondertoon te bepalen en kijk in de kleurencirkel of het tot warme of koude kleuren behoort. Wanneer je bijvoorbeeld een witte kleur met een gele ondertoon naast een witte kleur met een blauwe ondertoon houdt, wordt het verschil tussen warm en koud meteen zichtbaar. Overigens, óók voor zwart en wit zijn rollen weggelegd in de slaapkamer. Wit fungeert dan als een koele kleur en zwart als een warme.

“Warme kleuren in de slaapkamer zorgen voor een gevoel van geborgenheid, zachtheid en gezelligheid. Hout, riet en terracotta zijn materialen die dit

gevoel versterken.”

Marij Hessel
oranje dekbedovertrek

Verlichting zorgt voor verkleuring

We weten dat verlichting sterk van invloed is op een verfkleur en op de ogenschijnlijke ondertoon ervan. Dat geldt voor zowel natuurlijk licht als voor kunstmatige verlichting. Een kleurstaal kan je daarom het beste in verschillende soorten licht observeren, voordat je liters aanschaft. Ook de bekende kleurtesters zijn een uitkomst om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Breng de minitesters bij voorkeur eerst aan op (dik) papier en houd deze tegen de verschillende muren in de slaapkamer om het effect van het licht erop goed te kunnen zien.

LEES OOK
Dit is het effect van lichtinval op kleuren

Balans vinden

Vaak worden warme en koude kleuren door elkaar heen gebruikt. Dat kan goed werken. Zoek daarbij wel steeds naar de balans. Het hoeft heus niet 50/50 te zijn, maar houd het geheel steeds goed voor ogen. Zoek bij het kiezen van warme en koude kleuren voor de slaapkamer elke keer weer naar combinaties die samen de door jou gewenste sfeer helpen creëren.

Inspiratie inblazen

Ben je benieuwd hoe je warme en koude kleuren in de slaapkamer combineert? Kijk de kunst gerust even af bij deze parels van slaapkamers voordat je bij jou thuis aan de slag gaat.

wandkleed slaapkamer
bed zwart staal

Mix warm en koud met deze must haves voor de slaapkamer

nog meer: Slaapkamer