WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kies je het juiste nacht- of bedlampje

Het ideale bedlampje is stijlvol én praktisch. En dat heeft alles te maken met de context: waarvoor heb je ‘m nodig, hoe zit het met de andere lichtbronnen en wat is de handigste plek? Onze tips op een rij.

vtwonen keuze nachtlampje slaapkamer
Boxspring Lifestyle by vtwonen Cinnamon Large vanaf € 1750,- (140×200 cm), nachtkastje Cardemom met twee lades, 45x45x62 cm (lxbxh) vanaf € 199,-, verkrijgbaar met verschillende stoffen en kleuren. Hier uitgevoerd met stof Mirage Taupe, metalen frame in kleur Champagne en poot Track. M.m.v. allestedlund.com (lamp), nordal.eu (grijze linnen plaid, kan en beker, marmeren schaal, linnen kussen), vtwonen.nl (zandkleurige vaas, beddengoed Grid in kleur zand uit de vtwonen collectie).

Type licht

De hoeveelheid licht hangt natuurlijk af van wat je zelf prettig vindt en waar je het bedlampje voor nodig hebt. Om een boek te lezen heb je vanzelfsprekend meer licht nodig dan wanneer je de bed- of nachtlamp alleen gebruikt om je glas water van het nachtkastje te pakken. De hoeveelheid licht is niet het enige waar je van tevoren op moet letten. Ook de kleur is in de slaapkamer van belang. Zo ben je meer gebaat bij warm licht dan bij blauw licht. Zo wijst onder andere het RIVM op de manier waarop blauw licht je nachtrust kan verstoren, en dat is nu juist niet de bedoeling. Meestal heb je aan zo’n 0,5 watt al genoeg, maar wanneer je voor dimbaar licht kiest, kun je natuurlijk naar hartelust variëren.

De schakelaar

Wanneer je nét in bed ligt, wil je de dekens natuurlijk niet verlaten om een lampje aan of uit te doen. Ga je aan de slag met lichtschakelaars in een grote verbouwing, kijk dan vooral naar de mogelijkheden om een lichtknopje voor het bedlampje naast het bed te installeren. Gaat het je om een snelle oplossing, dan is het natuurlijk handig dat je de snoerschakelaar ook vanuit je bed kunt bereiken. Geen stopcontact in de buurt? Op deze manier werk je snoeren handig uit het zicht, en natuurlijk kan je ook altijd nog kiezen voor een draadloze lamp. Deze gloeilamp van Humble bijvoorbeeld, ideaal.

Lees ook:
Zo kies je lampen voor in de slaapkamer

Symmetrie

Een slaapkamer is bij uitstek de ruimte om rust te creëren. Daar kan symmetrie een handje bij helpen; dat geeft structuur en overzicht in je kamer en maakt het één geheel. Wanneer je voor symmetrie wilt gaan, kun je je natuurlijk afvragen of je wel gelukkig wordt van een groot formaat lamp. Je zou dan ook voor kleinere bedlampjes kunnen kiezen. Ook qua schakelaars is dit iets om rekening mee te houden. Wil je ze afzonderlijk aan en uit kunnen doen, of vind je het juist wel fijn als beide lampjes met één druk op de knop worden bediend?

Licht om een boek te lezen

Gebruik je het bedlampje om een boek te lezen, dan kun je beter vanuit de hoogte werken. Zo kun je voor een hoge staande lamp gaan, zoals deze moderne uitvoering. Met een lampje op je nachtkastje is het risico groot dat het licht meer in de breedte straalt dan dat de focus ligt op jouw boek, en vooral in de late avonden wil je natuurlijk niet te scheutig zijn met de hoeveelheid licht. Ook lampenkappen kunnen het licht in de juiste baan leiden: wat meer naar beneden, of juist de breedte in. Denk je dat een hoge staande lamp niet helemaal bij je past? Als het je echt alleen om het lezen gaat, kan je natuurlijk ook een los leeslampje om je boek klemmen. Gewoon met batterijen, waardoor je ‘m altijd binnen handbereik hebt.

Lees ook:
Je bed opmaken zoals het hoort: in meerdere lagen

Wel het licht, niet de lamp

Heb je niet zoveel ruimte meer over, of ben je gewoon fan van technische snufjes? Je kunt ook van licht profiteren zonder een lamp in het zicht te zetten. Met een ledstrip aan één of beide zijden van je bed geef je de kamer een moderne touch. Het licht komt dan vooral van ónder het bed; niet zo handig als je een boek wilt lezen, maar extra handig als je na een nachtelijk toiletbezoek je bed weer terug moet vinden. Zeker wanneer je een ledstrip met sensor koopt, zodat het licht aangaat zodra je uit bed stapt. Lees dan wel even de reviews, want je wilt natuurlijk wel voorkomen dat de sensor op het minste of geringste reageert, terwijl jij gewoon in bed ligt. Klinkt led alsof je volledige kamer van fel wit licht wordt voorzien? Niets is minder waar, want je vindt de ledstrips in mooie warm-witte tinten.

Bedlampje voor kinderen

Wanneer het bedlampje bedoeld is voor kinderen, wordt het toegankelijke gebruik nóg iets belangrijker. Vooral bij peuters wil je natuurlijk voorkomen dat ze na een enge droom eerst op zoek moeten naar een stekker. Veel handiger zijn de nacht- of bedlampjes die met één handbeweging aan worden gezet, of in elk geval geen stekker of snoer nodig hebben om licht te geven. Populair bij deze doelgroep is het draadloze nachtlampje van Nijntje.

nog meer: Slaapkamer