WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

On a budget: zo maak je met € 500 een inloopkast

Misschien zijn de kids uit huis en heb je eindelijk ruimte voor die felbegeerde inloopkast, misschien ben je gewoon een mazzelaar met een ongebruikte kamer in huis. Wat je situatie ook is: als je droomt van een inloopkast, maar niet van het prijskaartje dat eraan hangt, let dan op. Want met een bedrag van € 500 kun je zo’n droomruimte zelf maken.

kinderkamer inspiratie kleding

Stellingkasten

Voor een grote en ruime kledingkast moet je vaak een hoop geld betalen. Voor een open kastensysteem al heel wat minder. Een nóg goedkopere optie? Realiseer met behulp van stellingkasten of opbergrekken zelf zo’n open kastensysteem. Stellingkasten zijn meestal niet duur en in verschillende materialen en kleuren verkrijgbaar.

Kosten: stellingkasten kun je zelfs voor minder dan € 20 euro op de kop tikken, maar gemiddeld kosten de kasten zo’n € 50 per stuk. Voor voldoende opbergruimte heb je er zeker twee nodig, zeker als je een grote collectie truien, broeken of schoenen hebt. Reken dus op grofweg € 100 voor de stellingkasten.

Staat de kleur je niet aan? Dan kun je altijd aan de slag met een spuitbus om de stellingkast een gewenste kleur te geven. Dit levert natuurlijk wel extra kosten op. Voor gezelligheid én extra opties om troep weg te werken plaats je opbergmanden in de kast.

Kledingrekken

Naast planken heb je ook kledingrekken nodig waaraan mooie jurken en pantalons opgehangen kunnen worden.

Kosten: kledingrekken heb je in allerlei soorten en maten. Omdat het rek een permanente plek in de inloopkast krijgt, is het wel zo fijn om voor een stevig model te kiezen. Hier leg je vaak iets meer voor neer, maar ingezakte kledingrekken zijn echt een no go in een mooie kledingkast. Reken zo’n € 50 voor een enkel kledingrek en het dubbele als je er twee nodig hebt.

Tip: je kunt er ook voor kiezen om houten bezemstelen of ronde stokken tussen de twee stellingkasten te bevestigen. Of hang ze aan touwen die je aan het plafond bevestigt. Hang ze op twee verschillende hoogtes op, om extra veel kleding kwijt te kunnen. In zo’n geval ben je hooguit € 10 kwijt voor een kledingrek. 

LEES OOK
DIY: kledingrek voor de slaapkamer, hal of badkamer

Ladekast

Sommige items wil je in zo’n chique inloopkast niet zien. Denk bijvoorbeeld aan ondergoed en sokken. In zo’n geval komt een ladekast van pas. Deze kasten zijn ook handig wanneer je andere items hebt die (op het moment) geen direct doel in de kast hebben, zoals de winter- of zomergarderobe tijdens de zomer of winter.

Kosten: een ladekast is niet altijd goedkoop. Al kun je voor een goedkoper model wel terecht bij de Scandinavische woongigant. Liever een unieker model? Scoor een tweedehands exemplaar via Marktplaats of bij de plaatselijke kringloopwinkel. Houd zo’n € 100 apart voor een ladekast van een ruim formaat.

LEES OOK
5 manieren om schoenen stijlvol op te bergen

Lampen

Opbouwspots zijn de perfecte lampen voor in een inloopkast. Omdat je de lampen individueel kunt richten. Zo kun je een aantal lampen op de kasten laten schijnen om de inhoud duidelijk te zien. Richt daarnaast een lamp op de spiegel om het eindresultaat van de outfit goed te kunnen bewonderen.

Kosten: lampen heb je in allerlei prijsuitvoeringen. Ga uit van plafondspots op een railsysteem met een minimum van drie lampen. Zo kun je bijna alle hoeken in de ruimte voldoende belichten. Voor zo’n plafondspot ben je gemiddeld € 50 kwijt.

Spiegel

Een fijne passpiegel is een must in een inloopkast. Je wilt tenslotte kunnen zien hoe je erbij loopt voordat je naar buiten stapt.

Kosten: passpiegels zijn vanzelfsprekend een stuk duurder dan een simpele, ronde wandspiegel. Voor een spiegel van een fijn formaat moet je zo’n € 50 van het budget apart houden. 

LEES OOK
Hoe ook jij de kledingkast netjes en efficiënt kunt indelen

Accessoires

Natuurlijk zorgen kleding, schoenen en accessoires voor de nodige invulling van deze inloopkast, een beetje decoratie kan nooit kwaad om sfeer toe te voegen. Denk aan een mooie poster of een fijne kamerplant.

Kosten: het budget voor accessoires is vrij in te vullen. Heb je nog maar weinig geld over na het maken van de inloopkast? Loop een rondje door de kringloopwinkel voor een paar leuke schilderijtjes, een vloerkleed of items die je aan de wand kunt bevestigen.

Totale kostenplaatje

Alles bij elkaar opgeteld zul je zo’n € 450,- tot € 500,- kwijt zijn een complete inloopkast. Zo zie je maar dat een make-over echt niet duur hoeft te zijn. Hoe het totale kostenplaatje precies uitpakt, ligt ook aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het type dat je per product uitkiest. Wil je de kosten nog meer drukken? Ga dan op zoek naar tweedehands parels of producten die je al in huis hebt. Geef bijvoorbeeld een oude ladekast een lik verf en hij is weer als nieuw!

nog meer: Slaapkamer