WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Budgetproof make-over: pimp je slaapkamer met een dromerige hemel

De slaapkamer van een gehele make-over voorzien kan al snel flink oplopen in de kosten. Met de aanschaf van een nieuwe bed alleen kan het gehele budget al bereikt zijn. Doe het daarom anders, en geef je slaapvertrek een simpele twist met groots resultaat, door een hemeltje te plaatsen. Het verandert de ruimte in een handomdraai van standaard naar stijlvol, sfeervol én uniek tegelijk.

vtwonen 08-2021 | opgemaakt bed in een blauwe slaapkamer met een doek hangend boven het bed, een blauwe fauteuil en een mand met kussens

De sfeer in de slaapkamer

De slaapkamer is het vertrek bij uitstek waar je je goed wilt voelen. Het is immers de plek waar je oplaadt, tot rust komt en energie opdoet voor de nieuwe dag. De ruimte moet dan ook passen als een jas. Voor de één betekent dat een witte, minimalistische plek zonder poespas, en voor de ander is dat juist een kamer vol kleur en warmte.

Groots resultaat, kleine verandering

Wanneer je echter nog de gewenste sfeer zoekt, zul je al snel groots denken om het resultaat te bereiken. Maar soms is een kleine aanpassing al voldoende. Een hemel is daar een prachtig voorbeeld van. En je kunt het nog heel gemakkelijk zelf maken ook, precies zo ingetogen of kleurrijk als je zelf wilt. Het verandert direct de gehele ruimte van saai naar uniek, zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

Hemeltjelief

Ben je fan van een rustige uitstraling van de slaapkamer, en houd je de ruimte dan ook het liefst minimalistisch? Kies dan voor een witte hemel van stevig katoen, of voor een dromerige variant van geweven linnen in natuurkleur of een kaasdoek zoals deze. Combineer het met hout, rotan en meer natuurlijke materialen voor een rustgevende plek met dito uitstraling. Mag het iets speelser? Bevestig dan bijvoorbeeld een slinger met witte franjes langs de bedrand, of hang een lichtsnoer rondom het bed voor een íets minder geijkt beeld.

LEES OOK
Wanneer moet je je hoofdkussen vervangen?

Kleurrijk vertrek

Wanneer jouw slaapkamer juist een kleurrijk, warm en vrolijk vertrek mag zijn, kun je dit ook gemakkelijk bereiken met een hemel. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor doeken in terracotta kleur, of in dé trendkleuren van 2022 zoals kobaltblauw of okergeel. Een hemel met opvallende print kan dienen als eyecatcher in een verder rustige ruimte, en maak je af in combinatie met eveneens kleurrijk dekbed.

Bohemian bed

Mag het bohemian en laat het budget het toe? Dan kun je de muur achter het bed ook van een terracotta kleur voorzien. Dat geeft meteen nog meer warmte aan een ruimte. Deze kleur kun je vervolgens doorvoeren in de hemel en in de dekbedovertrekset in een natuurlijk linnen materiaal. Plaats een grote plant in keramieken pot in de hoek voor een tropische verrassing en stijl het af met kussens in hetzelfde kleurenpalet. Een rotan gewoven kleed maakt het geheel af.

LEES OOK
Deze indeling van de slaapkamer zorgt voor meer rust

Stijlvol knallen

Mag het juist stijlvol knallen? Kies dan een opvallende kleur of print voor het hemeltje boven je bed. Deze kleuraccenten kun je doorvoeren in andere onderdelen van de slaapkamer. Een kussen, kaars of een opvallende lamp in knalkleur sluiten hier naadloos bij aan. Of een vloerkleed waarin dezelfde kleur terugkomt, bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat je het bij maximaal drie kleuren houdt waarvan één kleur de boventoon voert. Zo blijft het wel een rustig geheel, en voorkom je dat het té druk en ietwat kermisachtig oogt.

nog meer: Slaapkamer