WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Beddengoed wassen: zo ga je te werk

Wie houdt er nu niet van heerlijk zacht en knisperend beddengoed, geurend naar je favoriete wasmiddel? Voordat je weg kunt kruipen tussen de frisse lakens, moet er natuurlijk wel gewassen worden. Hoe jij ook zo’n ultraschoon bed voor jezelf fixt, leren we je met dit lesje beddengoed wassen.

vtwonen witte slaapkamer grote ramen bruin en beige beddengoed grote zwarte hanglamp

Beddengoed wassen

Hoe vaak was jij je beddengoed? Eens per week? Eens per maand? Misschien heb je geen idee en doe je het gewoon wanneer het uitkomt. In de ideale wereld was je het beddengoed – dus de kussenslopen, het hoeslaken, dekbedovertrek en eventueel molton – iedere week. Heb je daar echt geen tijd voor? Dan hoef je gelukkig niet altijd al het beddengoed in de wasmachine te stoppen. Was bijvoorbeeld alleen de kussenslopen en het hoeslaken één keer per week. Dan voelt de boel schoon terwijl je de vervelendste klus kunt overslaan: het dekbedovertrek om het dekbed doen.

De was buiten hangen

Wanneer je niet elke week tijd hebt voor het wassen van het beddengoed, dan kun je het ook even buiten hangen om de frisse lucht er doorheen te laten gaan. Dat scheelt in ieder geval al een hoop stof. Douchen voordat je het bed instapt, verlengt ook de frisheid van het beddengoed.

Op welke temperatuur was je beddengoed?

Het hoofdkussen en dekbed zelf hoef je niet zo vaak te wassen als de hoezen ervan. Toch verlies je meer vocht dan je denkt als je slaapt en dit maakt op den duur ook het dekbed en kussen vies. Per nacht verlies je namelijk een kwart tot een halve liter vocht via je adem en door transpiratie. Was je kussen en dekbed daarom twee tot drie keer per jaar op een temperatuur van minimaal 60 graden. Tip: stop een paar tennisballen in de wasmachine, dit zorgt ervoor dat het dons even flink wordt opgeschud en regelmatig wordt verdeeld.

LEES OOK
Zo herken je een matras dat aan vervanging toe is

De juiste temperatuur

Beddengoed wordt pas echt schoon, als je het op een hoge temperatuur wast. Check voor de zekerheid wel altijd even het wasvoorschrift. Sommige dekbedovertrekken en kussenslopen zijn gemaakt van delicate materialen waar voorzichtig mee om moet worden gegaan.

Over het algemeen was je beddengoed op minstens 60 graden: de minimale temperatuur die alle huisstofmijten, schimmels en bacteriën doodt. Als je jouw dekbedovertrek, hoeslaken en kussens op 90 graden wast, dan ben je ook nog eens verzekerd van een was zonder vetluis.

LEES OOK
Dit kun je doen tegen huisstofmijt

Nieuw beddengoed wassen

Heb je net nieuw beddengoed gekocht, was het dan altijd voordat je eronder duikt. Op die manier krijg je de geur van de winkel en verpakking eruit. Ook zorg je er dan voor dat de stof beter vocht kan absorberen. Was beddengoed altijd binnenstebuiten om kleurverloop te voorkomen.

Shop beddengoed…

nog meer: Slaapkamer