WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Welk matras is geschikt voor mij? Dit overzicht vermindert de keuzestress

Wanneer je je niet meer kunt herinneren wanneer je jouw matras hebt aangeschaft, dan weet je dat het tijd is voor een nieuw exemplaar. Meestal is dat na een jaar of tien, maar dit ligt aan het materiaal, hoe intensief je ‘m hebt gebruikt en of je er een beetje lief voor bent geweest. Eenmaal op matrassenjacht, raak je al snel verstrikt in een net van allerlei kenmerken, want wat past er nou bij jou? Daarom een handig overzicht om het kopen van een matras te vergemakkelijken.

Basic slaapkamer | vtwonen 13-2020
Muurverf Papyrus van Gamma, bed en bijzettafel La Redoute. Wandlamp AJ van Louis Poulsen, item op bijzettafel erfstuk van Ediths vader. Wit, lichtgrijs en kaneelkleurig beddengoed H&M Home, grijs beddengoed Zara Home, grijsblauw beddengoed met streep The Recollection.

Hoe weet je dat je toe bent aan een nieuw matras?

Voordat je serieus op zoek gaat naar een nieuw matras heb je er vaak al wat weken overeen laten gaan. Je merkt bijvoorbeeld dat je last krijgt van je rug, maar of dat door het matras komt? Daar ben je nog niet over uit. Of het matras écht op zijn laatste krachten leeft, kun je merken aan rug- of nekklachten, maar ook door een slechtere nachtrust. Als je maar niet de juiste slaaphouding weet te vinden, dan kan het zomaar aan het matras liggen.

Verder kun je het ook aflezen aan het matras zelf. Zie je deuken en kuilen in het matras die niet meer terugveren? En blijft het matras muf ruiken na het luchten? Dan is het tijd om een nieuw matras te kopen.

MEER HINTS?
Zo herken je een matras dat aan vervanging toe is

Een geschikt matras vinden

Met een minuut midden in een drukke winkel op een bed proefliggen kom je niet meer weg. Een matras uitzoeken is maatwerk. Waar voorheen kon worden volstaan met een keuze uit zacht, medium of hard, is tegenwoordig een onderzoek mogelijk naar ieders unieke slaapgedrag. Logisch, nachtrust is heilig en een comfortabel matras helpt daar enorm bij.

Bij een goede beddenspeciaalzaak kun je in alle rust komen proefliggen en het matras een aantal weken thuis uitproberen. Een goede adviseur kijkt naar je postuur en slaapwensen en bij sommige beddenwinkels hebben ze zelfs een slaap ID-meter, een soort hartslagmeter waarmee ze drie dagen lang jouw slaapgedrag checken. Ben je bijvoorbeeld een buik-, rug- of zijslaper? Lig je muisstil of wiebel je de hele nacht? Door het bepalen van jouw slaappatronen kan uit zo’n test het perfecte advies rollen.

Verschillende materialen voor matrassen

Zin om heerlijk op een fris, nieuw bed te ploffen? Dit zijn de soorten matrassen waaruit je kunt kiezen, plus de eigenschappen:

  • Latex – dit is een mix van natuurlijk en synthetisch latex. Dit materiaal is goed isolerend en ventilerend. Het lijkt op traagschuim, maar verandert sneller van vorm, waardoor het een goede optie is voor iemand die veel beweegt in z’n slaap.
  • Natuurlatex – een zeer elastisch materiaal gemaakt van zuiver natuurrubber. Een matras van natuurlatex heeft een uitstekende vochtopname, ventilatie en ondersteuning.
  • Pocketvering – een matras met veren die per stuk zijn verpakt in een pocket (zakje). Het matras sluit moeiteloos aan op lichaamsgewicht en -vorm. Met een zachte schuimlaag eroverheen is dit de ideale keuze voor een buikslaper. Ook rug- en zijslapers kunnen door de flexibiliteit van dit materiaal heerlijk op zo’n matras dutten.
  • Traagschuim – ook bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de contouren van het lichaam. Traagschuim, zowel apart als in combinatie met latex of pocketvering, is een goede keuze voor zij- en rugslapers.
  • Hybride – in hybride matrassen worden verschillende materialen samengevoegd, waardoor de ideale samenstelling kan worden gerealiseerd. Bedrijven waarbij je zelf een matras laag voor laag kunt samenstellen – en soms zelfs voor beide slapers kunt customizen – schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk aan Emma of Matt. Dit soort matrassen zijn dus voor iedere slaper ideaal te maken.
  • Waterbed – vormt zich perfect naar de lichaamscontouren, terwijl de temperatuur en andere zaken naar eigen voorkeur zijn in te stellen. Voordeel: minder last van stof, bacteriën en huisstofmijt. Nadeel: ventileert niet, kost (veel) stroom, vergt onderhoud en heeft een groter risico op defecten, zoals lekkage en kapotte verwarmingselementen. Bij een waterbed hoort een speciale bodem en ombouw.

nog meer: Slaapkamer