Lichtplan voor de slaapkamer: rustig en sereen

beeld vtwonen Beeld vtwonen 01-2019\nstyling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 01-2019\nstyling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen

De eerste stap naar het kiezen van fijne en goede verlichting is het maken van een lichtplan. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Zo’n plan zorgt ervoor dat je precies weet welke verlichting je waar gaat plaatsen en wat de functie is van elke lichtbron. Zo ga je te werk met het lichtplan voor de slaapkamer.

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel licht?

Hoeveel licht je nodig hebt in de slaapkamer, hangt helemaal af van de afmeting van de ruimte. Vroeger keken we naar het aantal watt van een lamp, tegenwoordig staat de hoeveelheid lumen op de verpakking: de totale lichtsterkte. Het aantal lumen dat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. De Europese Unie adviseert ongeveer 300 lux per vierkante meter in de slaapkamer.

Even een voorbeeld: is je slaapkamer 10m² dan heb je 300 x 10 = 3000 lumen nodig om de slaapkamer goed te verlichten.

De plattegrond

Een lichtplan begint bij de plattegrond van de ruimte, in dit geval de slaapkamer. Teken de slaapkamer uit op een leeg vel papier, inclusief alle meubels die in de ruimte (komen te) staan. Kasten, nachtkastjes, het bed, een stoel: teken alles in de plattegrond tot in detail uit. Tekentalent heb je niet nodig, zolang het maar duidelijk is.

Lees verder onder de advertentie

Basisverlichting

Als de plattegrond klaar is, kun je gaan nadenken over de verlichting van de slaapkamer. Begin altijd met de basisverlichting. Dit is de lamp die het meeste licht geeft en vaak verbonden is met het lichtknopje bij de deur. Kies het centrale punt waar deze lichtbron moet komen te hangen en teken dit op de plattegrond. Je kunt deze basisverlichting ook dimbaar maken voor een wat gezelliger sfeer.

Functionele verlichting

Als je de grootste en meest centrale lichtbron hebt bepaald, dan is het tijd om na te denken over functionele verlichting. Dit is de lamp op je nachtkastje bijvoorbeeld, zodat je voor het slapen gaan nog even een boek kunt lezen. Vergeet naast je bedlampen ook niet de verlichting die het aankleden of opmaken makkelijker maken.

Sfeerverlichting

De slaapkamer is er voor ontspanning en rust. Stem daar dus ook je verlichting op af. Felle lampen kun je beter vermijden. Sfeerverlichting hoeft niet per se heel veel licht te geven, maar moet vooral gezelligheid en warmte toevoegen. Kies een peertje met een gele gloed bijvoorbeeld. Kaarsen zorgen natuurlijk ook voor de nodige sfeer. Vergeet ze niet uit te blazen als je gaat slapen!

Lees verder onder de advertentie

Shop je verlichting…

Bron: Beeld: vtwonen 01-2019 | Styling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen