WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo zorg je ervoor dat je elektrische deken brandveilig blijft

Nu de herfst echt begonnen is en de winter eraan komt, is de kans groot dat je als koukleum de elektrische deken van zolder haalt en op bed legt. Groot gelijk, want zo’n deken heeft best wat voordelen. Maar hoe zit het eigenlijk met de brandveiligheid? We leggen de elektrische deken en belangrijke tips van de brandweer onder de loep.

slaapkamer tropisch behang
Behang Le Mythe Skylight 60523, per rol 70 cm x 8,5 meter € 149,- (arte-international.com). Blauw vloerkleed van Zuiver € 440,-, tafellamp van vtwonen € 126,- (vtwonen.nl). Facet wandlamp met goudkleurige voet € 98,-, bruine linnen sprei 
€ 397,50, houten stoel € 649,- (nordal.eu). Chinese lampionlamp € 535,50 (hkliving.nl). Linnen dekbedovertrek Petroleum, 220×240 cm € 79,99, kussenslopen, 60×60 cm per 2 € 45,99 (zarahome.com). Hoofdbord op maat gemaakt, prijs op aanvraag (stoffeershop.nl). Linnen kussen, 70×50 cm € 34,95, groen fluwelen kussen, 50×50 cm € 34,95 
(iblaursen.nl). Lichtblauw fluwelen kussen, 40×60 cm € 34,- (bungalow.dk). Bijzettafel prijs op aanvraag (designtales.nl).

Voordelen van een elektrische deken

Elektrische dekens lijken steeds populairder te worden en dat heeft natuurlijk een reden. Meerdere zelfs. Zo helpt de warmte sommigen veel beter te ontspannen en dat scheelt je een hoop slapeloze nachten. Ook spierpijn kan flink afnemen bij het gebruik van zo’n deken. Daarnaast beloven warmtedekensspecialisten dat het aantal huisstofmijten in je bed tot wel 50% kan verminderen door die warmtebron. Misschien een gevalletje ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’, maar het is het proberen waard. Tot slot kun je met zo’n warmtedeken besparen op je energierekening. De aanschaf ervan is namelijk een stuk voordeliger dan een woonkamer verwarmen. Hier lees je daar meer over.

Brandveiligheid

Onder een elektrische deken slapen is niet helemaal zonder risico’s. Ze staan zelfs in de top 10 ongevallen met elektrische apparaten. Volgens EnergieVeilig ontstaat er bijvoorbeeld zo’n tien keer per jaar brand door kortsluiting in een elektrische deken. Geen paniek: de kans op brand is nog steeds heel klein. Een elektrische deken moet namelijk aan heel strenge veiligheidseisen voldoen. Brand zal dan ook niet plotseling ontstaan, al hangt dat volgens de brandweer wel af van hoe je met de deken omgaat.

LEES OOK
Met deze tips krijgt je slaapkamer de uitstraling van een boetiekhotel

Brand voorkomen

Tip nummer één van de brandweer: vouw de deken niet op, want door vouwen kan de elektrische bedrading breken en kortsluiting veroorzaken. Je kunt een elektrische deken het best oprollen. Uiteraard nadat je de stekker al uit het stopcontact hebt gehaald, luidt tip nummer twee. Laat je de elektrische deken constant aangesloten op het stroomnetwerk, dan vergroot je de kans op oververhitting en brand. Tip drie: heb je de deken al meer dan zeven jaar? Dan is het de hoogste tijd om ‘m te vervangen, aldus de brandweer. En, niet alleen handig voor de gebruikers van een elektrische deken: zorg voor voldoende rookmelders in huis, dat kan heel wat brandweerritjes schelen.

De veiligste elektrische deken

Is je deken toe aan vervanging? Sommige elektrische dekens schakelen na een tijdje automatisch uit. Ideaal, want als je eenmaal slaapt heb je de extra warmte vaak al niet meer nodig. Dat bespaart stroom én vergroot de veiligheid. Win-win!

nog meer: Slaapkamer